Oglasi

Ruski ambasador pri UN-u: SAD destabilizira Bliski istok

Vasilij Nebenzija je implicitno optužio Washington da zaoštrava agresivnu retoriku i podstiče antiiransko raspoloženje.
SAD okrivljuje Iran za seriju napada na brodove u Zaljevu EPA

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzia je implicitno optužio Sjedinjene Američke Države da destabiliziraju ionako napeti Bliski istok time što zaoštravaju "agresivnu, optužujuću retoriku i vještački podstiču antiiransko raspoloženje".

On je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o Jemenu osudio napade na tankere u Zaljevu, pozivajući na međunarodnu istragu kako bi se organizatori identificirvali i pozvali na odgovornost. 

Vlada SAD-a je optužila Iran za te napade na brodove.

Poziv za izgradnju povjerenju

Ne spominjući SAD, Nebenzia je rekao: "Mi naglašavamo da vještačko izazivanje napetosti i brzoplete optužbe teško da pogoduju nepristrasnoj, međunarodnoj istrazi."

"Naprotiv, politiziraju je i narušavaju povjerenje u takav process", dodao je on, prenosi agencija Beta.

Ruski ambasador je pozvao sve strane da se uključe u dijalog i ponovio poziv za mjere izgradnje povjerenja i za novu "sigurnosnu arhitekturu" u oblasti Zaljeva i Bliskog istoka uopće.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.