Ruska pozajmica Kubi za kupovinu oružja

Miguel Diaz-Canel je tokom prve službene posjete Rusiji pozvao Vladimira Putina na Kubu iduće godine (EPA)

Rusija će Kubi odobriti 38 miliona eura zajma za kupnju ruskog oružja, kazao je u petak zamjenik ministra finansija, nakon sastanka predsjednika Vladimira Putina s kubanskim kolegom Miguelom Diaz-Canelom u Moskvi.

Ruske novine Kommersant ranije su objavile kako zvanična Moskva planira pozajmiti Kubi više od 50 miliona dolara, kako bi joj omogućila kupnju ruske ratne opreme, uključujući tenkove, oklopna vozila, a možda i vojne helikoptere.

Za vrijeme Putinovog mandata Rusija pokušava obnoviti veze i produbiti svoj utjecaj u Latinskoj Americi, naročito s državama skeptičnim prema američkom utjecaju, poput Kube, čije prijateljske veze s Moskvom datiraju iz razdoblja Sovjetskog saveza.

Sergej Storčak, zamjenik ruskog ministra finansija, kazao je kako će kubanska vojna delegacija posjetiti Moskvu za dvije sedmice, kada bi trebao biti potpisan dogovor o očekivanoj pozajmici za nabavu ratne opreme.

Modernizacija opreme

Kommersant je citirao neimenovani izvor iz ruske vojne industrije, koji tvrdi da Kuba namjerava modernizirati rusku opremu koju trenutno koristi te, također, nabaviti novo oružje.

Putin je na konferenciji za novinare, koju je održao s kubanskim predsjednikom, istaknuo kako na Kubi namjerava sagraditi stanicu koja će toj državi omogućiti priključenje u sistem globalne navigacije Glonass, ruskoj varijanti GPS-a.

Ruski predsjednik je naglasio kako je Moskva spremna pomoći Kubi u modernizaciji infrastrukture, uključujući željeznice.

Diaz-Canel je u prvom službenoj posjeti Rusiji od preuzimanja mandata te je pozvao Putina na Kubu iduće godine.

Izvor: Agencije