Oglasi

Ruska kompanija traži 50 milijardi dolara odštete od SAD-a

Iz kompanije Concord, optužene da je umiješana u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine, poručili su da je to pobjeda.
Kompanija Concord optužena je da se miješala u američke predsjedničke izobre na kojima je pobijedio Donald TrumpEPA

Ruska kompanija optužena za uplitanje u američke predsjedničke izbore 2016. godine najavila je da će sudski zatražiti 50 milijardi dolara odštete zbog nezakonitog postupka koje je protiv nje povelo američko pravosuđe i na kraju povuklo postupak.

Evgenij Prigožin, poslovni čovjek povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, bio je optužen 2018. godine s još 12 Rusa i entiteta, među kojima je njegova kompanija Concord Management and Consulting LLC, da je, putem "tvornice trolova", vodio propagandnu kampanju u svrhu destabilizacije Sjedinjenih Američkih Država.

Suđenje je trebalo početi u aprilu, no optužnica je u ponedjeljak odbačena, na zahtjev američkog tužilaštva, prenosi Hina.

"Smatram da sudski postupak između Concorda i američke vlade nije time završen. Pripremamo tužbu zbog nezakonitog procesa", rekao je Prigožin i najavio da će tražiti 50 milijardi dolara odštete.

Veze s grupom Wagner

Američko tužilaštvo povuklo je optužnicu, uz obrazloženje da je Concord pokušao iskoristiti dokaze da bi diskreditirao istragu, odbijao je sarađivati, ali i zato što su neki dokazi tajni i što Concord ugrožava neke izvore.

Concord je pozdravio odbacivanje optužnice kao pobjedu i dokaz da je cijeli proces temeljen na lažima kako bi se Rusija okrivila za unutrašnje probleme Sjedinjenih Američkih Država.

"Odbačena je iz straha da ne pokažemo javno tokom suđenja da su optužbe Washingtona lažne", kazao je Prigožin.

Osim za uplitanje u američke izbore 2016. godine putem svojih trolova, kako bi pogodovao izboru Donalda Trumpa za predsjednika, Prigožin je u javnosti optužen za veze s netransparentnom grupom plaćenika Wagner.

Ti plaćenici pomažu ruskim vojnicima u ratovima u Siriji i Libiji te još nekim afričkim državama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.