Rusija: Status Nagorno Karbaha bit će određen u budućnosti

Turske i ruske mirovne trupa će biti raspoređene u Nagorno Karabahu (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da će status Nagorno-Karabaha biti određen u budućnosti, a da za sada ostaje status kvo.

“Konačni status Karabaha nije rješen. Dogovorili smo se da ćemo zadržati postojeći status kvo, a šta će dalje biti, to treba da riješe budući lideri, učesnici u tom procesu”, rekao je šef ruske države odgovarajući na pitanja medija o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Prema mišljenju Putina, ako se stvore uslovi za normalan život, za obnavljanje odnosa između Armenije i Azerbejdžana, između ljudi, posebno u zoni sukoba, to će stvoriti uslove za određivanje statusa Nagorno-Karabaha, prenosi Tanjug pozivajući se na agenciju TASS.

Predsjednik Rusije je rekao da je nepriznavanje Karabaha kao nezavisne države „bez sumnje bio faktor koji je značajno uticao na tok događaja u regiji“.

Putin je podsjetio da ni Armenija nije priznavala Karabah.

Turski parlament odobrio posmatračke trupe u Karabahu

U međuvremenu, turski parlament odobrio je u utorak raspoređivanje trupa koje će se pridružiti ruskim snagama na osmatračnici u Nagorno-Karabahu nakon što su Armenija i Azerbejdžan potpisali sporazum o prekidu vatre uz posredovanje Rusije, za okončanje borbi oko enklave.

Ovo će omogućiti turskim trupama da budu smještene u centru godinu dana, kao dio sporazuma između Ankare i Moskve o praćenju provedbe prekida vatre, koji je Azerbejdžan zaključio u teritorijalnim dobicima. Otprilike 2.000 ruskih mirovnih trupa sada će također biti raspoređeno u tom regionu, javlja Fena pozivajući se na Reuters.

U pismu parlamentu u kojem traži odobrenje mandata, predsjednik Tayyip Recep Erdogan rekao je da će prisustvo turskih trupa i  “ako je potrebno civilnog osoblja iz naše zemlje, biti u korist mira i prosperiteta regionalnih ljudi i neophodno je za naše nacionalne interese”.

Prekid vatre potpisan 10. novembra zaustavio je vojnu akciju u i oko Nagorno-Karabaha, međunarodno priznatog kao dio Azerbejdžana, ali naseljenog etničkim Armencima, nakon najgorih borbi u regiji od 1990-ih.

Turska je optužila Armeniju za okupaciju azerbejdžanske teritorije i obećala solidarnost sa Azerbejdžanom.

Izvor: Agencije