Rusija SAD-u uzvratila protjerivanjem

SAD su ranije priopćile da su protjerale dvojicu ruskih dužnosnika kao odgovor na napad ruskog policajca na američkog diplomata (EPA)

Ruske vlasti su priopćile u subotu da su protjerale dvoje američkih diplomata, kao odgovor na to što je službeni Washington protjerao dva ruska dužnosnika zbog napada ruskog policajca na američkog diplomata u lipnju u Moskvi.

“Nakon njihovog neprijateljskog poteza, dvojica zaposlenih u veleposlanstvu SAD-a su morali napustiti Moskvu. Oni su proglašeni za ‘personu non grata’ zbog aktivnosti koje nisu kompatibilne s njihovim diplomatskih statusom”, navodi se u priopćenju Sergeja Rjabkova, zamjenika ruskog šefa diplomacije.

U priopćenju su dvojica protjeranih američkih diplomata također optužena da su agenti CIA, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Moskva: Policajac je štitio veleposlanstvo

State Department je ranije priopćio da su SAD protjerale dvojicu ruskih dužnosnika kao odgovor na napad ruskog policajca na jednog američkog diplomata u Moskvi prošlog mjeseca.

Odluka o protjerivanju ruskih dužnosnika donesena je 17. lipnja, precizirao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

On je rekao da je 6. lipnja ruski policajac napao akreditiranog američkog dužnosnika dok je ulazio u kompleks američkog veleposlanstva u ruskoj prijestolnici, nakon što mu se diplomat predstavio i rekao mu tko je.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova tvrdi da je Amerikanac agent CIA i da je odbio pokazati osobne dokumente. Moskva je priopćila da je policajac obavljao svoju dužnost i štitio veleposlanstvo.

“Takav postupak je neopravdan i doveo je u opasnost sigurnost našeg službenika. Tvrdnja Rusije da je policajac štitio tu lokaciju od neidentificiranog pojedinca je jednostavno neistinita”, istaknuo je Kirby.

Washington Post je o ovom incidentu pisao krajem lipnja, precizirajući da je američkom diplomatu u napadu slomljeno rame.

Kirby je jučer rekao i da ruske službe sigurnosti pojačano uznemiravaju američko osoblje kako bi poremetile rusko-američke diplomatske i konzularne odnose.

Međusobne optužbe

State Department nedavno je ustvrdio nedavno da su američki i drugi zapadni diplomati u Rusiji prijavili pojačano uznemiravanje koje nad njima navodno izvršavaju ruske obavještajne službe.

Glasnogovornica State Departmenta Elizabeth Trudeau izjavila je kako je uznemiravanje izazvalo toliku zabrinutost da je državni tajnik SAD-a John Kerry osobno pokrenuo to pitanje u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kao i s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Trudeau je navela da je blago povećanje tog uznemiravanja započelo prije približno dvije godine, što se poklapa sa nametanjem zapadnih sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize.

S druge strane, Moskva optužuje SAD da uznemiravaju ruske diplomate i kaže da poduzima recipročne mjere samo kao odgovor, dok Washington za tvrdnje Moskve kaže da su potpuno neosnovane, navodi britanski Telegraf.

Izvor: Agencije