Rusija protjeruje i evropske diplomate

Skripalj je napadnut sovjetskim nervnim agensom (Arhiva)

Rusija je obavijestila ambasadore stranih zemalja koje su protjerale ruske diplomate da preduzima recipročne mjere i naložila im da smanje broj svojih diplomata u toj zemlji.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je sa članovima Vijeća sigurnosti UN-a razgovarao o recipročnim mjerama nakon što su zapadne zemlje protjerale na desetine ruskih diplomata, prenosi Tanjug.

Nakon što je donijela odluku o protjerivanju 60 američkih diplomata, Velikoj Britaniji je dat rok od mjesec dana da svede svoje diplomatsko osoblje u Moskvi na isti broj koliko ima sada i ruska diplomatska misija u Britaniji, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

To je prenijetio britanskom ambasadoru u Moskvi Laurieju Bristowu tokom sastanka u Ministarstvu kada mu je i uručena i protestna nota.

Protjerivanje holandskih i italijanskih diplomata

Moskva će protjerati dva holandska diplomata kao odgovor na proterivanje dva ruska diplomata iz Holandije, rekla je holandska ambasadorica Renee Jones-Bos novinarima izlazeći ih zgrade ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters.

Rusija protjeruje i dvoje italijanskih diplomata koji imaju rok sedmicu dana da napuste zemlju, saopćilo je italijansko Ministarstvo vanjskih poslova.

Agencije prenose da Moskva protjeruje i četvoro diplomata iz Poljske i troje iz Litvanije.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je ranije da je na razgovor pozvalo ambasadore zapadnih zemalja koje su preuzele “neprijateljske korake” protiv Moskve u vezi sa “slučajem Skripalj”, da bi im se uručile protestne note i obavijestilo ih o uzvratnim merama.

Sjedinjene Američke Države saopćile su ranije da “nema opravdanja” za odluku Rusije da protjera 60 američkih diplomata i zatvori američki konzulat u Sankt Peterburgu.

Američki ambasador u Rusiji Jon Huntsman izjavio je da taj potez pokazuje da Moskva nije zainteresirana za dijalog sa SAD o važnim pitanjima.

Ukupno se više od 20 država odlučilo da protjera ruske diplomate u znak solidarnosti s Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije.

To je do sada učinilo 16 država Evropske unije, kao i još nekoliko evropskih zemalja koje nisu članice Unije: Ukrajina, Norveška, Albanija, Makedonija.

Od vanevropskih država, za protjerivanje ruskih diplomata odlučile su se SAD, Kanada i Australija.

Izvor: Agencije