Rusija poziva na dijalog, SAD osuđuje ‘provokacije’ Irana

Izraelski odgovor jedan je od najsnažnijih napada na sirijsku teritoriju od početka tamošnjeg rata 2011. godine (EPA)

Svjetske sile reagirale su na razmjenu vatre između izraelskih i iranskih snaga, pa su iz Rusije stigli pozivi Izraelu i Iranu na dijalog, a SAD i Njemačka poručili su kako Izrael ima pravo na samoobranu.

Službeni je Washington osudio iranske akcije iz Sirije na izraelske položaje na Golanskoj visoravni te ih označio kao “provokacije”.

“Iranski režim s raspoređenim ofenzivnim raketnim sustavom u Siriji, čiji je cilj Izrael, apsolutno je neprihvatljiv i vrlo opasan za razvoj događaja na Bliskom istoku”, priopćila je Bijela kuća, a prenijela agencija Reuters.

“Iranska Revolucionarna garda snosi punu odgovornost za posljedice svojih nesmotrenih postupaka”, navedeno je.

Lavrov za dijalog

Ruski je šef diplomacije Sergej Lavrov poručio da je “pribjegavanje sili vrlo zabrinjavajući trend”.

“Polazimo od načela da sva pitanja moraju biti riješena dijalogom”, rekao je Lavrov na konferenciji za novinare koju je održao sa svojim njemačkim kolegom Heikom Maasom.

Maas je iranske napade na Golansku visoravan nazvao provokacijom te naglasio da Izrael ima pravo na samoobranu. Smatra i da se sirijski sukob ne može riješiti bez Rusije.

Lavrov je napomenuo kako je Moskva upozorila, uključujući i jučerašnji susret predsjednika Vladimira Putina s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, da je protiv “svake akcije koja bi se mogla pokazati kao provokacija”.

U međuvremenu je Kremlj pozvao Izrael i Iran na suzdržanost i na ublažavanje napetosti diplomatskim putem.

Macron pozvao na deeskalaciju

Francuska i Velika Britanija zatražile su od Irana da se suzdrži od vojne provokacije, prenio je Reuters.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson osudio je iranski raketni napad protiv izraelskih snaga i pozvao Iran da se suzdrži od bilo kakvih budućih akcija koje bi destabilizirale regiju.

“Mi snažno podržavamo pravo Izraela da se brani”, rekao je Johnson.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je Izrael i Iran na smanjenje napetosti nakon međusobnih raketiranja. 

Predsjednik Macron “poziva na deeskalaciju”, objavio je ured francuskog predsjednika i dodao da će Macron “o tome razgovarati s njemačkom kancelarkom” Angelom Merkel kasnije u četvrtak u Aachenu.

Napetosti su pojačane neizvjesnošću nastalom nakon što je američki predsjednik Donald Trump u utorak objavio da se njegova zemlja povlači iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom.

Rusija je u međuvremenu objavila da je čvrsto predana nastavku produbljivanja odnosa s Iranom unatoč Trumpovoj odluci o povlačenju iz sporazuma.

Najsnažniji izraelski napad

Iranske snage u Siriji pokrenule su napad na izraelske vojne baze na Golanskoj visoravni rano u četvrtak, objavio je Izrael, što je dovelo do jednog od najsnažnijih izraelskih napada na sirijski teritorij od početka tamošnjeg rata 2011. godine.

Iranske rakete nisu došle do izraelskih položaja, tvrdi Izrael, nego su ili pale na sirijski teritorij ili ih je presreo proturaketni sustav. 

Izrael je potom, kako je objavio, napao “gotovo svu” iransku infrastrukturu u Siriji.

Sirijski opservatorij za ljudska prava kazao je da su u izraelskim napadima poginula najmanje 23 prorežimska borca, među kojima i Sirijci i ne-Sirijci.

Ministarstvo vanjskih poslova Sirije objavilo je da izraelski napadi na sirijski teritorij predstavljaju “novu fazu” u ratu u toj državi. 

“Izrael i oni koji ga podupiru izravno su se uključili u sukob. To je pokazatelj početka nove faze u ratu”, objavilo je Ministarstvo, na koje se poziva agencija Sana.

Izvor: Agencije