Rusija postavila rakete u Kalinjingradu

Ruska vojska postavila je nove protivbrodske rakete u Kalinjingradu, oblasti između Poljske i Litvanije, javila je danas ruska novinska agencija Interfaks.

Interfaks navodi da je ruska vojska u Kalinjingradu postavila raketne lansere “bastion” koji su prvi put u borbi korišteni u Siriji ranije ovog mjeseca.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je u subotu da će Baltička flota biti opremljena novim raketnim lanserima, ali nije navelo detalje.

Predsjednik Odbora za odbranu u gornjem domu ruskog parlamenta Viktor Ozerov rekao je ranije u ponedjeljak za novinsku agenciju RIA novosti da će Rusija postaviti rakete Iskander i protivzračni sistem S-400 u Kalinjingradu kao odgovor na planove SAD za raketnu odbranu.

Kontramjere na širenje NATO-a 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da će Rusija preduzeti kontramjere kao odgovor na širenje NATO-a.

“Zašto reagiramo na ekspanziju NATO-a tako emotivno? Zabrinuti smo kako NATO donosi odluke”, rekao je Putin, a prenosi Reuters.

Praksa donošenja odluka u NATO-u izaziva zabrinutost, i Rusija je prinuđena da preduzima kontramjere, rekao je Putin, ističući da zapadni partneri namjerno traže vanjskog neprijatelja kako bi održale disciplinu u svojim državama.

Pavel Felgenhauer, ekspert za odbranu iz lista Novaya Gazeta, kazao je za Al Jazeeru da je odluka o postavljanju raketa donesena prije nekoliko godina, a da njeno objavljivanje u ovom trenutku predstavlja “malu šalu”.

“Postavljanje balističkih raketa dugog dometa i protivavionskih raketa dugog dometa planirano je prije nekoliko godina. Objavljivanje te odluke u ovom trenutku ima za cilj stvaranje većih tenzija… u NATO-u”, kazao je on.

Odnosi nakon Trumpa

On je dodao da su izgledi o poboljšanju odnosa sa administracijom u Washingtonu nisu u Moskvi dočekani onoliko dobro kao što se očekivalo.

“Postoji veoma moćna stranka ovdje u Moskvi koja ne želi dogovor s [novoizabranim američkim predsjednikom Donaldom] Trumpom. Oni žele održati određeni nivo sukoba sa SAD-om kako bi sačuvali odbrambeni budžet na ovom nivou”, kazao je.

Rusija je i ranije objavljivala da povremeno šalje Iskander rakete u Kalinjingrad, ali se do sada radilo o rutinskim vježbama.

SAD je u maju instalirao protivraketni sistem u Rumuniji, te protivraketnu platformu u Poljskoj.

Rusija tvrdi da raketni sistem krši dogovori iz 1987. godine sa Sjedinjenim Državama i prijeti miru u Evropi.

Izvor: Al Jazeera i agencije