Rusija ne vidi razlog da UN pokrene akciju protiv Irana

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa mjesecima lobira u UN-u da pozovu Iran na odgovornost (EPA)

Rusija ne vjeruje da ima osnova pokrenuti u Ujedinjenim narodima akciju protiv Irana, rekao je ruski ambasador pri UN-u nakon što je u Washingtonu pogledao dijelove oružja kojim je, kako tvrdi SAD, Iran opskrbljivao jemenske pobunjenike.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa mjesecima lobira u UN-u da pozovu Iran na odgovornost. Istovremeno prijeti da će raskinuti nuklearni sporazum koji su Sjedinjene Države i druge svjetske sile 2015. godine zaključile s Iranom ako se ne promijene, po ocjeni administracije, najštetnije odredbe tog ugovora.

“Čuli smo tek nejasno o nekakvoj akciji”, rekao je ruski ambasador Vasilij Nebenzja i dodao: “Ako postoji neki prijedlog vidjet ćemo. Ne možemo ocjenu dati unaprijed prije nego što doznamo o čemu se radi.”

Na pitanje ima li osnova za pokretanje akcije protiv Irana u UN-u Nebenzja je odgovorio “ne”.

Posjeta hangaru

Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley povela je članove Vijeća sigurnosti, njih 14, u vojni hangar blizu Washingtona u ponedjeljak i pokazala im dijelove oružja za koje Pentagon tvrdi da su balistički projektili proizvedeni u Iranu te 4. novembra ispaljeni iz Jemena na Rijad, prijestolnicu Saudijske Arabije. Pokazala im je i drugo oružje.

Iran i Saudijska Arabija, koja je američka saveznica, podržavaju suprotstavljene strane u ratu u Jemenu. 

Iran negira da opskrbljuje oružjem šiitske pobunjenike Huse i tvrdi da je oružje koje je Washington pokazao “fabricirano”.

Nebenzja smatra da ti dokazi nisu dovoljni i poziva odbor Vijeća sigurnosti za sankcije, u kojem su diplomati iz 15 zemalja članica Vijeća, da razmotri izvještaj koje su sastavili UN-ovi stručnjaci.

Postoji nekoliko opcija koje bi UN mogao aktivirati protiv Irana, a uključuju oštrija ograničenja za balističke projektile ili sankcije protiv pojedinih Iranca ili entiteta, rekla je Haley.

Izvor: Agencije