Rusija nastavlja naoružavati snage na Krimu i Arktiku

Planiranjem će se omogućiti opremanje vojske i mornarice modernim naoružanjem i vojnom opremom, kazao Šojgu (Arhiva)

Prijedlog programa opremanja i modernizacije Oružanih snaga Rusije za 2018-2025 predviđa naoružavanje ruskih vojnih snaga na okupiranom Krimu i na Arktiku modernim oružjem, izjavio je ministar obrane Sergej Šojgu na kolegiju ministarstva u srijedu.

„Planiranjem će se omogućiti opremanje vojske i mornarice s modernim naoružanjem i vojnom opremom, te će dati mogućnost polaganju temelja za znanstveni i tehnički razvoj uglavnom novih i netradicionalnih vrste oružja. Nacrt novog programa također predviđa opremanje snaga na Krimu i na Arktiku”, rekao je Šojgu, prenosi Defender.

Ruski program opremanja za 2018-2025 ima za cilj osigurati uravnotežen razvoj sistema naoružanja ruskih oružanih snaga, rekao je on.

Američka očekivanja

„Važno je uzeti u obzir da su planovi, koji su zacrtani, biti provedeni zamjenskim razvojem domaćih elektroničkih komponenti i provedbom ugovora za puni životni ciklus, kao i zbog sinkronizacije perioda priprema potrebne infrastrukture i isporuke novog naoružanja”, naveo je.

Nedavno je, nakon što je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer prenio američka očekivanja, po kojima Krim treba biti vraćen Ukrajini, Moskva odgovorila da Rusija ne daje svoje teritorije drugima.

Odmah je reagiralo Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Glasnogovornica Ministarstva Marija Zaharova izjavila je da Rusija neće vratiti kontrolu nad Krimom Ukrajini.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da podržava pobunjenike i šalje vojnike preko granice, što Moskva negira.

Izvor: Agencije