Oglasi

Rusija: Još nema sporazuma o Novom START-u

Za izradu nacrta bila je potrebna približno godina iako je to bio relativno jednostavan sporazum, navodi Moskva.
Rusija ostaje posvećena ideji produženja Novog START-aEPA - Ilustracija

Nemoguće je sastaviti bilo kakve smislene sporazume prije isteka Mjera za daljnje smanjivanje i ograničavanje strateškog ofanzivnog naoružanja (Novi START) čak i da su strane zainteresirane za to, izjavio je u četvrtak zamjenik direktora ruskog Odjeljenja za neširenje i kontrolu oružja ruskog Ministarstva vanjskih poslova Vladimir Leontjev.

"Na pomolu nema nikakvog sporazuma i jasno je da ne postoji šansa da se napravi bilo šta smisleno tokom preostalog vremena, bez obzira na to što bi dotične strane možda željele to uraditi", rekao je on na okruglom stolu o strateškom ofanzivnom oružju u ruskom Vijeću Federacije.

Rusija ostaje posvećena ideji produženja Novog START-a, dodao je, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju TASS.

Leontjev vjeruje da bivši savjetnik američkog predsjednika John Bolton nije bio u pravu kad je rekao da bilo koji dogovor može biti izrađen i finaliziran za nekoliko sedmica.

'Amerikanci i dalje šute'

Za izradu nacrta Novog START-a, podsjetio je, bila je potrebna približno godina iako je to bio relativno jednostavan sporazum.

"U mnogočemu to je bila prilagođena i pojednostavljena verzija prethodnog strateškog sporazuma o naoružanju. Nije bilo fundamentalnih inovacija", kazao je ruski zvaničnik i dodao da je sada situacija daleko složenija.

Ipak, rekao je, Rusija je sigurna da Novi START mora biti produžen.

Vjeruje da će produženje sporazuma sačuvati trenutni nivo transparentnosti i predvidljivosti u bilateralnim odnosima za još pet godina i omogućiti vrijeme za diskusiju o mogućnosti izrade nekih novih pristupa kontroli naoružanja, uključujući nove tehnologije i sisteme budućnosti.

"Amerikanci šute. Njihov je jedini odgovor da odluka još nije donesena", izjavio je Leontjev.

Može li se uključiti i Kina?

Kad je riječ o ideji SAD-a da proširi sporazum na nove ruske sisteme naoružanja i da Kina bude uključena u sporazum, Leontjev je kazao da je to nemoguće.

Zamišljeno je da sporazum obuhvata tri vrste oružja, kao i ICBM i SLBM lansere.

Tehnički je nemoguće uključiti u njega bilo šta drugo.

Da bi to bilo urađeno, mora biti napisan novi sporazum, upozorio je Leontjev.

"Imamo mnogo pitanja koja bismo željeli uputiti američkoj strani", dodao je.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.