Rusija jača sirijsku zračnu odbranu

Ruski odbrambeni sistem S-400 u sirijskoj bazi Hmeymim (Reuters)

Ruska vojska saopćila je kako će pomoći Siriji u jačanju zračne odbrane nakon udara američkih raketa na zračnu bazu sirijske vojske.

General-major Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane, kazao je kako će uskoro biti poduzete mjere da bi se ojačala sirijska zračna odbrana i pomogla „zaštita najosjetljivijih dijelova sirijske infrastrukture“.

Konašenkov je istakao kako je „borbena efikasnost američkog udara bila veoma niska“, dodavši kako su samo 23 od 59 raketa tipa Tomahawk došle do zračne baze Shayrat u provinciji Homs.

Naveo je kako je šest uništenih mlažnjaka MiG-23 sirijskih zračnih stanja bilo na remontu, dok ostali avioni u zračnoj bazi nisu oštećeni.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije dodao je kako i pista baze također nije oštećena.

Šest mrtvih

Sjedinjene Američke Države ispalile su veći broj krstarećih raketa na zračnu bazu sirijskih snaga, u znak odmazde za, kako optužuju iz administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, napad hemijskim oružjem koji je usmrtio veliki broj civila.

U američkom napadu poginulo je najmanje šest osoba, a sirijska državna televizija je objavila kako je pogođen veći broj vojnih meta, te ga nazvala „činom agresije“.

Udari, pokrenuti sa dva američka ratna broda u Sredozemlju, gađali su piste za polijetanje, hangare, kontrolni toranj i spremišta municije, dodali su zvaničnici.

Izvor: Agencije