Rusija demantira da je blokirala osudu S. Koreje u UN-u

Rusija spriječila osudu Pjongjanga iako je prijedlog imao podršku Kine, saveznice Sjeverne Koreje (Reuters)

Stalna misija Rusije u UN-u veoma je iznenađena izvještajima da je ruska delegacija navodno blokirala prijedlog izjave za medije Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se osuđuje lansiranje rakete u Sjevernoj Koreji izvedeno 15. aprila, navodi se u saopćenju objavljenom na internetskoj stranici ruskog predstavništva.

Ruska delegacija u UN-u je primijetila da predloženi dokument sadrži niz prethodno neusaglašenih formulacija uobičajenih za osudu raketnih proba Sjeverne Koreje, navedeno je u saopćenju.

Konkretno, iz standardnog teksta uklonjene su riječi da se “kroz dijalog” pronađe rješenje situacije na Korejskom poluotoku, navedeno je u saopćenju, u kome se dodaje i da te riječi predstavljaju citat iz paragrafa 48 posljednje rezolucije Vijeća sigurnosti UN 2321 o sankcijama uvedenim Sjevernoj Koreji.

Kada je delegacija Rusije tražila da se u dokument vrati “dogovoren jezik”, delegacija SAD-a je bez objašnjenja prekinula rad na dokumentu i navela da je Rusija blokirala izjavu za medije.

Tvrdnje diplomata

Agencije su ranije javile, pozivajući se na diplomate, da je Rusija spriječila Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da osudi Sjevernu Koreju zbog najnovijeg ispaljivanja rakete, i to uprkos tome što je osuda imala podršku Kine, saveznice Pjongjanga.

Američki prijedlog osude zahtijevao je od Pjongjanga da se uzdrži od provođenja proba nuklearnih ili balističkih raketa, poslije neuspješnog ispaljivanja jedne u nedjelju.

Prema diplomatama u Vijeću sigurnosti, Moskva želi poboljšati elemente teksta, odnosno ukazati na potrebu da se rješenje postigne dijalogom, prenosi agencija Beta.

Nekoliko diplomata, govoreći pod uvjetom anonimnosti, priznalo je da su iznenađeni ruskom blokadom teksta i to uprkos tome što je tekst podržao Peking koji obično diplomatski štiti Sjevernu Koreju u UN-u.

U blokiranom tekstu, članovi Vijeća sigurnosti su izrazili “apsolutnu zabrinutost” zbog “veoma destabilizirajućeg ponašanja” Sjeverne Koreje, preteći joj ponovo “značajnijim koracima”.

Osuda Vijeća sigurnosti

Prošlog mjeseca, Vijeće je jednoglasno oštro osudilo niz lansiranja raketa Pjongjanga.

Ruska blokada dolazi sedmicu dana prije sastanka Vijeća sigurnosti o Sjevernoj Koreji, kojom će predsjedavati šef američke diplomatije Rex Tillerson.

Pred sjednicu Vijeća sigurnosti američka ambasadorica u UN-u Nikki Haley je rekla da je “važno da Sjeverna Koreja zna da mi ne tražimo sukob”.

“Mi smo jasno rekli šta ona može uraditi. Lopta je na njenoj strani terena”, upozorila je diplomatkinja.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence koji je na turneji po Aziji, u srijedu je obećao Sjevernoj Koreji “ogroman” odgovor u slučaju napada, nazivajući Pjongjang “najopasnijom i najneposrednijom prijetnjom u regiji”.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres izjavio je novinarima da UN u potpunosti podržava napore svih država, koje pokušavaju spriječiti da Sjeverna Koreja stekne kapacitete na osnovu kojih bi postala prijetnja ne samo za regiju, već i za cijeli svijet.

Izvor: Agencije