Oglasi

Rusija će odgovoriti na američka pitanja o nuklearnom sporazumu

Amerikanci su ruskom Ministarstvu vanjskih poslova uputili veliki spisak pitanja koja ih zabrinjavaju, kaže Sergej Lavrov.
Američki predsjednik Donald Trump objavio je 20. oktobra da se SAD povlači iz INF-aEPA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da je Moskva počela pripremati odgovore na pitanja vezana uz sporazum o kontroli naoružanja koje je postavio Washington, javila je agencija RIA.

"Prije sedam dana, nekoliko dana uoči objave SAD-a da namjerava izaći iz Sporazuma o zabrani nuklearnih projektila srednjeg dometa (INF), Amerikanci su putem svoje ambasade u Moskvi ruskom Ministarstvu vanjskih poslova uputili veliki spisak pitanja koja ih zabrinjavaju", kazao je Lavrov.

Interfax navodi kako je Lavrov rekao da je njegovo ministarstvo poslalo spisak ministarstvu odbrane i drugim vladinim tijelima ali kako činjenica zahtjeva u kratkom roku "ne doprinosi održivom dijalogu i predvidivosti (postupanja SAD-a)".

Sporazum iz 1987. godine

Američki predsjednik Donald Trump objavio je 20. oktobra da se SAD povlači iz INF-a, sporazuma kojim se zabranjuje posjedovanje nuklearnih projektila dometa od 500 do 5.000 kilometara, kojeg su 1987. potpisali posljednji sovjetski vođa Mihail Gorbačov i američki predsjednik Ronald Reagan.

Početkom protekle sedmice glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je rekao kako su Trumpovi planovi da razvije nove balističke projektile nakon što SAD izađe iz ugovora o kontroli naoružanja "krajnje opasni".

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.