Rusija će isporučivati plin Kini

Cijena plina, koja nije otkrivena, bila je najveći kamen spoticanja (AP)

Kina i Rusija potpisale su u srijedu dugoočekivani sporazum o isporukama prirodnog plina, koji bi najvećem svjetskom potrošaču energije trebao osigurati značajniji novi izvor tog čistog energenta, a Moskvi otvoriti tržište u trenutku kada Evropa nastoji smanjiti zavisnost od ruskih isporuka.

Prema tom ugovoru, čija ukupna vrijednost premašuje 400 milijardi dolara, Rusija će u idućih 30 godina godišnje u Kinu isporučivati po 38 milijardi kubnih metara plina.

Ruski plin bit će transportovan novim plinovodom koji povezuje sibirska plinska polja s glavnim potrošačkim centrima u Kini nedaleko od obale.

Sporna tačka

Iz Gazproma nisu željeli otkriti pojedinosti vezane uz dogovorenu cijenu plina, najveći kamen spoticanja zbog kojeg su se pregovori otegnuli na više od deset godina.

Potencijalna je sporna tačka pitanje hoće li Kina unaprijed platiti značajniji iznos za potrebe finansiranja dijela infrastrukturnih troškova, ali taj element sporazuma zasada ostaje neriješen, ističe izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller.

Sklapanju sporazuma između ruskog državnog plinskog diva Gazproma i kineske naftne firme China National Petroleum Corp. (CNPC) prisustvovali su ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping.

Na simboličnom nivou sporazum s Kinom predstavlja veliki uspjeh za ruskog predsjednika Putina koji pokušava sklopiti nova partnerstva u Aziji u kontekstu nastojanja klijenata u Evropi da smanje zavisnost od ruskog plina nakon krize u Ukrajini.

S komercijalnog stajališta, međutim, mnogo će zavisiti od cijene i ostalih uslova toga sporazuma.

Izvor: Agencije