Rusi optužuju SAD da destabilizira bivši SSSR

Putin tvrdi da Rusija nema imperijalne ambicije, ali 'ne želi ni da bude vazal SAD, nego partner' (AP)

Visoki ruski vojni dužnosnici otvoreno su kritizirali Sjedinjene Države, optuživši Washington da financira revolucije i da proširuje NATO sa ciljem suprostavljanja utjecaju Rusije u zemljama bivšeg SSSR-a.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je u Moskvi svoj govor pred kolegama iz Sjeverne Koreje, Grčke i Pakistana posvetio američkoj prijetnji.

“Zabrinuti smo. Stabilnost uspostavljena nakon Drugog svjetskog rata počinje se lomiti. Neke zemlje koje se smatraju pobjednicama Hladnog rata pokušavaju svoju volju nametnuti drugima”, rekao je Šojgu na Godišnjoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti.

“Nalazimo se na odlučnoj prekretnici povijesti. Mi ćemo odrediti parametre svjetskog poretka”, dodao je.

Šojgu je optužio Washington za destabiliziranje zemalja bivšeg SSSR-a i odvlačenje bivših sovjetskih republika izvan područja utjecaja Moskve.

“Glavni cilj je prekid veza Rusije i tih zemalja s kojima ju vežu kultura i povijest”, rekao je Šojgu i dodao da Amerikanci ne oklijevaju puno ulagati u zemlju ili izazvati revoluciju kako bi postigli svoje ciljeve.

Putin: Ne želimo biti vazal SAD-u

“Svakako najveća tragedija među revolucijama je Ukrajina. Zemlje NATO-a pokušavaju oteti geopolitički prostor, pojačati vojni potencijal istočne Europe i približiti
se granicama Rusije”, optužio je Šojgu.

Konferencija se odvijala istovremeno kada i TV-emisija u kojoj je na pitanja odgovarao ruski predsjednik Vladimir Putin, istaknuvši da oni “niti jednu zemlju ne smatraju svojim neprijateljem i da nikome ne savjetuju da Rusiju smatra neprijateljem”.

Putin je ustvrdio da Rusija nema imperijalne ambicije, ali istovremeno “ne želi da bude vazal SAD, nego ravnopravan partner”.

“SAD nisu potrebni saveznici, nego vazali. Rusija ne vidi sebe u takvom sistemu odnosa”, rekao je ruski predsjednik.

Izvor: Agencije