Rušenje aviona u Ukrajini ratni zločin

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay u ponedjeljak je podnijela izvješće o Ukrajini u kojem je kazala da bi se rušenje malezijskog putničkog zrakoplova MH17, pri čemu je poginulo 298 putnika i članova posade, moglo okvalificirati kao ratni zločin, a iznimno uznemirujućima ocijenila je izvješća o sve žešćim sukobima u ukrajinskim područjima Donjeck i Luhansk s dosad 1.129 žrtava.

Pillay je predstavila u Ženevi četvrto mjesečno izvješće promatrača UN-a o stanju u Ukrajini.

Slučaj rušenja malezijskog zrakoplova 17. srpnja nazvala je “stravičnim obaranjem” putničkog zrakoplova iznad područja pod kontrolom proruskih pobunjenika i zatražila je “temeljitu, učinkovitu, neovisnu i nepristranu istragu”.

“To kršenje međunarodnog prava moglo bi se okvalificirati kao ratni zločin”, kazala je Pillay.

“Sve će se učiniti da se oni koji počine teška kršenja međunarodnog prava, uključujući ratne zločine, dovedu pred lice pravde, bez obzira tko su”, poručila je visoka dužnosnica UN-a.

Avion pogodio šrapnel rakete

Analiza crnih kutija iz srušenog malezijskog zrakoplova pokazuje da ga je pogodio šrapnel rakete i da se srušio zbog “velike eksplozivne dekompresije”, potvrdio je glasnogovornik Ukrajinskog vijeća sigurnosti Andrij Lisenko.

Na tiskovnoj konferenciji u Kijevu rekao je da je ta informacija dobivena od stručnjaka koji analiziraju crne kutije iz zrakoplova Malaysia Airlinesa srušenog 17. srpnja na teritoriju koji drže pobunjenici u istočnoj Ukrajini.

Velika Britanija je zadužena za skidanje podataka iz dvije crne kutije i pružanje tih informacija međunarodnim istražiteljima za analizu.

Kijev i Zapad optužuju proruske pobunjenike da su srušili zrakoplov u kojemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade, dok Moskva optužuje ukrajinsku vladu da je odgovorna za njegovo rušenje.

Strani policajci nisu mogli do mjesta pada

Međunarodni policijski tim, drugi dan zaredom, nije mogao pristupiti mjestu pada malezijskog putničkog zrakoplova zbog sukoba koji se vode u gradu kroz koji se mora proći da bi se stiglo na mjesto nesreće.

Tim australskih i nizozemskih policajaca i stručnjaka za sudsku medicinu zaustavio se u Šahtarsku, gradu koji je od mjesta na kome se “Boeing 777” srušio udaljen 30-ak kilometara.

Iz pravca Šahtarska mogli su se čuti neprekidni zvuci granata, a stanovnici su bježali automobilima iz grada.

Reporteri agencije AP vidjeli su kako su visoki stambeni blok pogodile najmanje dvije topničke granate.

Policijski tim ima zadatak osigurati područje koje se nalazi pod kontrolom proruskih snaga kako bi mogla početi istraga.

Izvor: Al Jazeera i agencije