Oglasi

Rumunski sud: Bivši predsjednik Basescu sarađivao sa Securitateom

Tužbu protiv Basescua podnio je državni organ zadužen za proučavanje arhivskih dokumenata obavještajne službe Securitatea.
Traian Basescu je priznao da je jednom službeniku davao informacije o nekoliko tadašnjih drugova Arhiva

Bivši rumunski predsjednik Traian Basescu, sada zastupnik u Evropskom parlamentu, sarađivao je sa komunističkom tajnom policijom, ozloglašenom službom Securitatea, saopštio je danas rumunski sud.

„Optuženi Traian Basescu je bio saradnik Securitetee“, naveo je sud u Bukureštu nakon razmatranja dokumenata iz 70-ih godina, dok je Basescu bio student u Pomorskom institutu u Constanti, na jugoistoku Rumunije, prenosi agencija Beta.

Basescu (67) je značajna politička figura u Rumuniji nakon pada komunističkog režima i diktatora Nicolaea Ceausescua u decembru 1989. godine.

Basescu je bio predsjednik Rumunije u dva mandata od 2004. do 2014. godine, kao i gradonačelnik Bukurešta i nekoliko puta ministar.

'Nisam znao da je to Securitatea'

Sada je zastupnik u Evropskom parlamentu i predstavlja malu stranku desnog centra.

„Nisam znao da je to Securitatea“, rekao je Basescu novinarima priznajući da je jednom službeniku davao informacije o nekoliko tadašnjih drugova.

Basescu je najavio žalbu na sudsku odluku kojom mu nije određena nikakva kaznena mjera.

Tužbu protiv Basescua podnio je državni organ zadužen za proučavanje arhivskih dokumenata tadašnje obavještajne službe Securitatea.

Taj organ je pronašao tekstove sa potpisom Basescua koji je tada imao kodno ime Petrov.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.