Rumunija predstavila program predsjedavanja Evropskom unijom

Prva etapa će biti intenzivna i zato računam na vašu pomoć kako bi se usvojilo što više mjera i odgovorilo na izazove, rekla je Dancila (EPA)

Rumunska premijerka Viorica Dancila predstavila je pred Evropskim parlamentom prioritete predsjedavanja Rumunije Evropskom unijom.

“Prva etapa će biti intenzivna i zato računam na vašu pomoć kako bi se usvojilo što više mjera i odgovorilo na izazove”, rekla je Dancila.

Rumunija je početkom godine, prvi put u historiji svog članstva u Evropskoj uniji, preuzela predsjedavanje EU-om popraćena sumnjom u spremnost obavljanja te uloge koju su iskazali dužnosnici poput predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera, ali u jednom trenutku i samog rumunskog predsjednika Klausa Iohannisa.

Budućnost bloka 

Hina navodi da je Rumunija preuzela vodstvo Evropskom unijom u veoma važnom periodu u kom će se odlučiti budućnost bloka – događa se Brexit, usvaja novi budžet, zakazani su izbori za Evropski parlament, kao i samit u rumunskom gradu Sibiuu, gdje će preostale članice EU-a definirati buduće obrise bloka.

“Ponovo se nalazimo u teškoj fazi izgradnje evropske priče, ali svaka takva situacija može da se vidi kao prilika za novi početak”, rekla je Dancila, nekadašnja zastupnica u EP-u, koju mnogi vide kao marionetu predsjednika Socijaldemokratske stranke (PSD) Livija Dragnee, koji je zakonski onemogućen da postane premijer zbog osude za prevaru i namještanje izbora.

Slogan rumunskog predsjedavanja glasi “Kohezija, zajednička evropska vrijednost”, a program se sastoji od četiri dijela: Evropa konvergencije, sigurnija Evropa, Evropa kao snažniji globalni akter i Evropa zajedničkih vrijednosti.

Izvor: Agencije