Rumunija: Nastase uspješno operiran

Nastase je pucao sebi u vrat kada su dva policajca došla na vrata njegovog stana s nalogom za hapšenje (AP)

Bivši rumunski premijer Adrijan Nastase, koji je u srijedu pokušao samoubistvo, uspešno je u četvrtak operiran u Bukureštu i nalazi se u stabilnom stanju, saopćili su ljekari.

Kako je prenijela agencija AFP, jedan od članova ljekarskog tima koji je izvršio operaciju rekao je novinarima da je operacija završena, “da je pacijent imao sreće i da je van životne opasnosti”.

Nastase (61) je pucao sebi u vrat u srijedu, kada su dva policajca došla na vrata njegovog stana s nalogom za hapšenje zbog presude za umiješanost u korupciju.

Kako je prenijela francuska agencija, Nastase je primio dvojicu policajaca u svoj stan i zamolio ih da ga pričekaju kako bi otišao do susjedne sobe i uzeo neke knjige.

Nekoliko sekundi kasnije policajci su čuli pucanj i odmah prevezli Nastasea u bolnicu.

Dvije godine zatvora

Vrhovni sud Rumunije proglasio je nekoliko sati ranije pravosnažnom presudu kojom je Nastase osuđen na dvije godine zatvora zbog korupcije, na koju se on žalio 30. marta.

Po presudi, on je odgovoran za ilegalno prikupljanje oko 1,5 miliona eura za svoju predsjedničku kampanju 2004. godine.

Nastase je tvrdio da je taj slučaj politički motiviran i da je sve organizirao njegov zakleti rival, predsjednik Rumunije Traian Basescu.

Tužiteljstvo je navelo da su kompanije i državne agencije bile primorane da plate taksu za prisustvovanje jednoj konferenciji 2004. godine, a da je taj novac potom upotrijebljen za Nastaseovu neuspješnu kampanju za predsjedničke izbore te godine.

Socijalist Nastase, koji je bio premijer od 2000. do 2004. godine, drugi je bivši premijer Rumunije koji će morati u zatvor, nakon komuniste Konstantina Daskaleskua, koji je 1991. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva počinjenog tokom režima Nicolaja Ceausescua.

Izvor: Agencije