RS: Sud Brkiću oduzima četvrt miliona eura

Brkiću je zaplijenjeno blizu 130.000 eura u novcu (banknote u konvertibilnim markama), koji je deponiran u sefu banjalučkog Okružnog suda (CIN)

Piše: CIN

Okružni sud u Banjoj Luci prihvatio je krajem juna sporazum o krivici koju je Dario Brkić, optužen za organiziranje nelegalnih igara za sreću na području ovog grada, potpisao sa Specijalnim tužilaštvom Republike Srpske (RS) prije pet mjeseci.

Ovaj sporazum bit će osnov za presudu koja je već poznata, ali još nije formalno napisana: Brkić će biti osuđen na šest mjeseci zatvora i oduzimanje nelegalno stečene imovine u vrijednosti od skoro 250.000 eura.

S obzirom na to da je sporazumno priznao krivicu, Brkić nema pravo žalbe, a njegov advokat Miroslav Mikeš očekuje da presuda postane pravosnažna do kraja avgusta.

Kada se to desi, Brkiću će trajno biti oduzeta imovina koja se od podizanja optužnice protiv njega nalazi u Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom i Okružnom sudu u Banjoj Luci.

Prema dokumentaciji iz Specijalnog tužilaštva RS-a, zaplijenjen je automobil BMW X6 u vrijednosti od blizu 68.000 eura, motocikl marke “Piaggio” vrijedan skoro 4.200 eura te računarska i druga elektronska oprema u vrijednosti od blizu 45.000 eura.

Prvi slučaj

Također, zaplijenjeno je blizu 130.000 eura u novcu (banknote u konvertibilnim markama), koji je deponiran u sefu banjalučkog Okružnog suda.

Ovo je prvi slučaj trajnog oduzimanja imovine koja je stečena na nezakonit način od januara 2010. godine, kada je u RS-u izglasan Zakon o oduzimanju imovine stečene nelegalnim djelom.


Brkiću je zaplijenjen automobil BMW X6 [CIN]

Istim zakonom je oformljeno Odjeljenje za finansijske istrage pri Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS-a, koje je počelo raditi u septembru 2010. godine.

Zadatak ovog odjela je da otkriva imovinu do koje se došlo na nelegalan način.

Šef Odjeljenja Milimir Govedarica kaže da će dokumentacija koju su skupili biti osnov za donošenje presude protiv Brkića, uključujući i mjeru oduzimanja imovine.

Uspješna saradnja

Saradnja Odjeljenja, Tužilaštava i sudova bila je uspješna, pa je za manje od dvije godine postojanja Odjeljenja privremeno blokirana i oduzeta imovina od preko 200 osoba, ukupne vrijednosti skoro 13,5 miliona eura, kaže Govedarica.

Prema podacima Pravobranilaštva RS-a, od 2005. godine do formiranja Odjeljenja donijete su presude o oduzimanju nelegalno stečene imovine u ukupnoj vrijednosti od približno 15 miliona eura.

No, stvarno je oduzeto samo otprilike 380.00 eura, jer su sudovi u to vrijeme bili nadležni blokirati imovinu, ali su, zbog njihove sporosti, vlasnici uspijevali sakriti novac ili prodati nekretnine, te je naplata nezakonito stečene dobiti bila gotovo nemoguća.

I državno pravobranilaštvo Bosne i Hercegovine teško uspijeva izaći nakraj s ovakvim slučajevima.

Prema zvaničnim podacima, pravobranilaštvo trenutno pokušava izvršiti 61 presudu Suda Bosne i Hercegovine i oduzeti imovinu ukupne vrijednosti blizu osam miliona eura.

Javna rasprava u Federaciji

Međutim, pravobraniteljica Bosne i Hercegovine Medina Vilić kaže da nijedan od njih još nije riješen.

Za razliku od RS-a, na državnom nivou ovakav zakon ne postoji, a oduzimanje nelegalne imovine uređeno je nekolicinom odredbi Krivičnog zakona i Zakona o izvršenju krivičnih sankcija Bosne i Hercegovine.

U Federaciji Bosne i Hercegovine u toku je javna rasprava o Nacrtu zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene krivičnim djelom i prekršajem.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva je prošle godine pisao (http://www.cin.ba/Stories/P27_Justice/?cid=1004,2,1) o problemima u vezi s pronalaženjem i zapljenom nelegalno stečene imovine u Bosni i Hercegovini, uključujući i neizvršavanje sudskih presuda o trajnom oduzimanju imovine.

Tada je država godišnje gubila najmanje 2,25 miliona eura zbog nepostojanja jasnih zakonskih pravila, dok su osuđeni kriminalci i nakon presuda zadržavali imovinu do koje su došli na nezakonit način.

Izvor: Agencije