Rouhani traži ratna izvršna ovlaštenja

Hassan Rouhani je ranije pozvao na jedinstvo iranskih političkih grupa (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani zatražio je proširene, ratne, izvršne ovlasti kako bi bolje odgovorio na “ekonomski rat” iniciran povlačenjem SAD-a iz međunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila i Teherana te američkim sankcijama koje su uslijedile, prenosi AP.

Kao primjer, naveo je rat s Irakom ‘80-ih godina prošlog stoljeća, kada je ratno vrhovno vijeće moglo zaobići druge grane vlasti u donošenju odluka o ekonomiji i ratu.

Iranska agencija IRNA nije navela koje nove ovlasti Rouhani traži, ali je prenijela njegove reči upućene imamima da su Iranu “potrebne takve ovlasti”.

Prema Rouhaniju, Iran se “suočava s problemima bez presedana u bankarstvu i prodaji nafte, ali je zemlja ujedinjena u stavu da treba pružiti otpor SAD i sankcijama”.

‘Razgovori da, ali ne pod ovim uvjetima’

Ipak se zalaže, kako je rekao, “za razgovore i diplomaciju, ali ne pod sadašnjim uvjetima”.

“Aktualna situacija nije pogodna za razgovore i naš je izbor samo otpor”, kazao je on, prenosi Reuters.

Rouhani je ranije pozvao na jedinstvo iranskih političkih grupa, kako bi prevladali stanje koje bi, kako je rekao, usljed još oštrijih sankcija SAD-a, moglo biti i teže od onoga tokom rata s Irakom osamdesetih godina 20. stoljeća.

U međuvremenu je američki predsjednik Donald Trump rekao da SAD nije pokušavao pokrenuti dijalog s Iranom i dodao da Teheran treba učiniti prvi korak ako želi pregovarati s Washingtonom.

“Iran će nas nazvati ako i kada bude spreman”, napisao je na Twitteru američki predsjednik.

Međutim, upozorio je da će se Iran suočiti s “velikom silom” ako pokuša bilo što protiv američkih interesa na Bliskom istoku.

Zarif odbacio Trumpove prijetnje

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif odbacio je Trumpove “genocidne prijetnje” i upozorio da ne prijeti njegovoj zemlji te da prouči povijest.

“Iranci odolijevaju tisuće godina, dok su agresori nestali (…) pokušajte s poštovanjem, to djeluje”, kazao je Zarif.

Napetosti između Washingtona i Teherana su porasle kad je SAD objavio da u Zaljev šalje nosač zrakoplova “USS Abraham Lincoln” i bombardere B-52, opravdavajući taj potez iranskom “prijetnjom”.

Prošle godine Trump se prvo odlučio povući iz međunarodnog ugovora o ograničavanju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija Teheranu, a onda je ponovno uveo gospodarske sankcije Iranu.

Izvor: Agencije