Roger Waters poziva na bojkot Eurosonga u Tel Avivu

Roger Waters je pristalica pokreta bojkota, odustajanja od investiranja i sankcija protiv Izraela (Al Jazeera)

Bivši član čuvene grupe Pink Floyd Roger Waters apelovao je na sve učesnike ovogodišnjeg takmičenja za pjesmu Evrovizije, koje će se održati u maju u Tel Avivu, da ga bojkotuju. 

Ova muzička zvijezda, pjevač, gitarist, basist, tekstopisac, kompozitor i pristalica pokreta bojkota, odustajanja od investiranja i sankcija protiv Izraela, pozvao je takmičare da „stanu rame uz rame sa Palestincima“, prenosi Tanjug pisanje izraelskih medija.

U otvorenom pismu portugalskom takmičaru Conanu Osirisu, za kojeg je rečeno da nije siguran da li će ići u Tel Aviv“, Waters je napisao da je „imao mogućnost da govori o životu iznad smrti i takođe o ljudskim pravima naspram ljudskih grešaka“ i pozvao ga je da „odbije da se pridruži kulturalnom zataškavanju onoga što je nedavni izveštaj UN-a nazvao ratnim zločinima Izraela i mogućim zločinima protiv čovječnosti“.

„On može da pokaže solidarnost sa 189 nenaoružanih demonstranata koje su ubili izraelski snajperi samo prošle godine, uključujući 35 djece“, naveo je Waters, aludirajući da podatke nezavisne komisie za istragu Ujedinjenih nacija o protestima na granici Gaze prošle godine.

Kršenje palestinskih ljudskih prava

Komisija Vijeća za ljudska prava UN navela je da je većina palestinskih demonstranata koje su ubile izraelske snage, njih 154, bilo nenaoružano.

Taj izvještaj odbacilo je nekoliko izraelskih zvaničnika, uključujući premijera Benjamina Netanyahua.

Waters je napisao da Portugalac može da odbije da nastupi na takmičenju i dodao je da Izrael ugnjetava Palestince, optuživši tu zemlju za sistematsko etničko čišćenje.

On je u januaru apelovao na BBC da ne prenosi Eurosong iz Tel Aviva, u pismu koje je potpisalo više od 50 vodećih britanskih umjetnika.

Waters je pozvao BBC da insistira da se takmičenje održi na nekom drugom mjestu zbog „izraelskog sistematskog kršenja palestinskih ljudskih prava“.

Izvor: Agencije