Rogatica: Vučić na plakatima bh. stranaka

CIK BiH razmatra slučaj korištenja predizbornih plakata s likom Vučića (Anadolija)

U Rogatici su osvanuli predizborni plakati s likom predsjednika Vlade Srbije, Aleksandra Vučića, zbog čega je Opštinska izborna komisija (OIK) u tom gradu donijela naredbu o uklanjanju spornih plakata.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine zaprimila je prigovor Demokratskog narodnog saveza (DNS) i Koalicije DNS – Napredna Srpska – SRS na naredbu koju je izdala OIK Rogatica koja im je naredila uklanjanje plakata i izbornog materijala zbog lažnog predstavljanja, potvrdila je za Anadoliju Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH.

“U žalbi je navedeno kako je OIK Rogatica izdao naredbu o uklanjanju plakata i izbornog materijala zbog lažnog predstavljanja. Politički subjekti ukazuju da se radi o dijelu izborne kampanje koja je u nadležnosti Centralne izborne, a ne opštinske izborne komisije te da im OIK nije mogao narediti da uklone plakate i izborni materijal. CIK BIH će se očitovati o ovom slučaju”, naglašava Pirić.

Navodi se i kako se na plakatima nalazio lik Aleksandra Vučića.

Predsjednica OIK-a Rogatica Dragica Cvijetić potvrdila je naredbu OIK-a. 

CIK pozvao na fer kampanju

“Naziv političkog subjekta Napredna Srpska je zabranjen i njima je dozvoljeno da se u okviru koalicije samo u izbornom procesu pojave kao Nova Srpska. Osim spornog naziva, za nas su bili sporni i simboli i amblemi koji se koriste, zastava i obilježja te smo to tretirali kao lažno predstavljanje zbog čega smo i donijeli naredbu o uklanjanju plakata i izbornog materijala”, navela je Cvijetić.

Predsjedica OIK-a Rogatica potvrdila je da se na sjedištu Opštinskog odbora DNS-a nalaze plakati s likom Aleksandra Vučića, ali kako Opštinska izborna komisija Rogatica “nije ulazila u taj dio”.

Prije početka službene kampanje za opće izbore u BiH, CIK je pozavo političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji, da se suzdrže od korištenja nacionalističke i antidržavne retorike i  da se suzdrže od izjava koje dižu tenzije te da vode fer izbornu kampanju.

Kampanja je počela 12. rujna i traje do 11. listopada do sedam sati ujutro, kada počinje izborna šutnja.

To je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima.

Predstavnici medija i birači pozvani su  da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.

Pravila kampanje

“Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, na koju posebno skrećemo pažnju,  je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Središnje izborno povjerenstvo BiH ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 konvertibilnih maraka [pet hiljada eura], ukloni ime kandidata sa kandidacijske liste ako se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta. Koja će od navedenih sankcija biti izrečena zavisi od težine učinjenog prekršaja kao i učestalosti”, istaknuo je predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić.

U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati tiskane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje, vođenje kampanje na način kojim se narušava spolna (rodna) ravnopravnost.

Isto se odnosi na  postavljanje tiskanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi s izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim razinama, javna poduzeća, javne ustanove  i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Nije dozvoljeno nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i poticati druge na takve aktivnosti, sprječavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu s pravilima profesije i  izbornim pravilima, kao i lažno predstavljanje  u ime bilo kojeg političkog subjekta.

Izvor: Agencije