Rodbina napadača: Bouhlel radio sve što je muslimanima zabranjeno

Istražitelji navode da je Bouhlel od ranije bio poznat policiji po sitnim krađama, prijetnjama i nasilničkom ponašanju (AP)

Napadač iz Nice, koji je ubio najmanje 84 osobe, identificiran kao 31-godišnji Tunižanin Mohamed Lahouaiej Bouhlel, koji je živio u Francuskoj, imao je nekoliko okršaja sa zakonom, razveden je i ima djecu.

Walid Hamou, rođak njegove bivše žene, rekao je za britanske medije da Bouhlel nije bio religiozan.

“Nije išao u džamiju, nije molio, niti postio za ramazan. Pio je, uzimao droge i jeo svinjetinu – sve što je muslimanima zabranjeno… Tukao je ženu i općenito bio nasilan.”

Pariški tužitelj Francois Moulins saopćio je kako je Bouhlelova bivša supruga privedena.

Istražitelji navode da je Bouhlel od ranije bio poznat policiji po sitnim krađama, prijetnjama i nasilničkom ponašanju, ali je samo jednom ranije osuđivan, i to zbog nesavjesne vožnje.

U martu 2016. godine osuđen je na šest mjeseci zbog napada na jednog vozača nakon svađe.

‘Nije bio poznat kao pripadnik radikalnih krugova’

Bouhlel je bio potpuno nepoznat obavještajnim krugovima, nije bio poznat kao pripadnik radikalnih krugova, niti je pokazivao bilo kakve znakove radikalizacije, navode istražitelji, a prenosi Guardian.

Tužitelj je također kazao kako još niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali da on ima “sve oznake rada terorističke organizacije” te kako se još provjerava da li je Bouhlel djelovao sam, ili je bio dio grupe.

Moulins je dodao kako je napadač pucao na trojicu pripadnika policije dok je vozio kamion i da je među mrtvima desetero djece i tinejdžera.

Izvor: Agencije