Roche sljedećeg mjeseca planira testove za antitijela

Roche planira do juna povećati proizvodnju testova na 'dvocifren broj miliona' mjesečno (EPA)

Cilj švicarskog proizvođača lijekova Rochea jest da sljedećeg mjeseca mogne ponuditi krvne testove za identifikaciju zaraženih korona virusom, priključivši se tako globalnoj potrebi zemalja u karantinu da prikupe informacije o tome ko bi mogao imati imunitet.

Vladama i kompanijama takvi su testovi potrebni kako bi napravile strategije da se iziđe iz karantina, koji je opustošio globalne ekonomije čak i ako se ne zna razvijaju li zaraženi imunitet na novi virus, kao što je to s mnogim drugim bolestima, prenosi Hina.

Rocheova objava u petak uslijedila je nakon sličnih objava, uključujući objave Abbott Laboratoriesa iz SAD-a, kompanije Becton Dickinson and Co, te italijanskog DiaSorina, koji namjeravaju razvijati i prodavati testove za identifikaciju antitijela.

“Radna je pretpostavka ovo: testirate li i pronađete li ljude koji su razvili antitijela, tada će barem tokom nekog razdoblja steći imunitet”, rekao je vodeći dijagnostičar Rochea Thomas Schinecker.

Danonoćni rad

“Na tome radimo danonoćno, i preko vikenda, kako bismo osigurali pomoć za što je više pacijenata moguće”, rekao je Schinecker.

Kompanija iz Basela obećala je da će test za antitijela biti dostupan do početka maja u zemljama koje prihvataju evropske regulatorne standarde, a za SAD je potrebno odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove.

Planiraju do juna povećati proizvodnju na “dvocifren broj miliona” mjesečno, a testovi bi se trebali izvoditi na više od 40.000 Rocheovih uređaja za testiranje instaliranih širom svijeta.

Test identificira antitijela, uključujući imunoglobulin G, koji duže ostaje u organizmu, što sugerira mogući imunitet.

Zemlje imaju razne planove korištenja takvih testova za bolje razumijevanje bolesti COVID-19 uzrokovane virusom, ali istovremeno i za identifikaciju onih koji su bili zaraženi, ali su imali samo blage simptome ili ih uopće nisu ni imali.

Čak i testovi s velikom tačnošću imaju slabosti, što može proizvesti hiljade lažno pozitivnih rezultata. Lažni rezultati mogli bi navesti nekoga da vjeruje da ima imunitet ako ga ustvari i nema.

Schinecker je rekao da su Rocheovi testovi ispunili očekivanja kompanije u vezi s tačnošću iako kompanija još ne objavljuje podatke.

Izvor: Agencije