Rizik vlastitog biznisa

Kao režalja i olovka. Većina malih privrednika ovako bi vam opisala svoj odnos sa državom. Nameti, su kažu oštri, a olovka još oštrija- ali i manja.

Ovo je priča o jednoj samohranoj majci iz Beograda koja je uprkos svemu, donijela odluku zbog koje bi i hrabriji, ukoliko ih ima, ustuknuli.

U Beogradu, samo mali broj ljudi odlazi u svoje firme – firme koje su u njihovom vlasništvu.

Za to trebaju sredstva, hrabrost i umijeće snalaženja kroz birokratske procedure.

Nakon 13 godina rada u Talijanskoj ambasadi, Jasmina je odlučila započeti vlastiti biznis.

Vlastitim sredsvima je otvorila školu stranih jezika, jer pomoć države za pokretanje sopstvenog posla postoji samo na papiru, a ni banke nisu puno bolje.

„Mnoge banke nude start up kredite koji se samo tako zovu. Da bi ste dobili start up kredit potrebno je da imate preduzeće koje funkcioniše najmanje 12 meseci u nekim slučajevima i 15, što znači da ste već pokrenuli neki rad.“

U prvih mjesec i pol dana ove godine, u Srbiji je zatvoreno 875 malih firmi, zbog čega je bez posla ostalo 3.430 ljudi.

„Teško je. Nemate izvesnost. Svakog meseca je borba. Ja sam samohrana majka. Ja se borim za alimentaciju, za sve. Otac mi je u bolnici. To su užasni izdaci. Imam kiriju koju plaćam za školu, račune, poreze i imam dete koje mi je na prvom mestu. I vi sada svakog meseca morate da se izborite za taj novac koji nije ni malo lako obezbediti.”

U borbi za ulazak u skupštinu političke partije obećavaju nove investicije, hiljade novih radnih mjesta, a upravo su se obećanja pokazala kao najjeftinija roba na srbijanskoj političkoj sceni. Aktuelna vlada tvrdi da je učinila sve da podstakne razvoj malih i srednjih preduzeća, sa čime se ne slaže ekonomski analitičar Milan Ćulibrk.

„Mala i srednja preduzeća su najveće žrtve krize od 2008.godine naovamo, zato što su sve velike kompanije našle načina kako da preliju svoje probleme i to upravo na mala i srednja preduzeća. Od velikih trgovačkih lanaca koji im nisu plaćali robu 160 dana. Došli smo do toga da je situacija alarmanta i da će ove godine biti ugašeno još 20 do 30 hiljada malih preduzeća“, rekao je on.

Ideja državne strategije, usvojena 2003. godine, planirala je svake godine 40.000 novih malih i srednjih preduzeća i 80.000 zaposlenih. Realizacija očito nije išla po planu.

Izvor: Al Jazeera