Rizik novog karantina raste sa strahom od novog vala pandemije

Zvaničnici u brojnim državama iskazali su zabrinutost zbog mogućeg širenja virusa među desecima hiljada sudionika protivrasističkih protesta širom Evrope (EPA)

Strah od drugog vala zaraze korona virusom povećao se u petak nakon što je u Indiji prijavljen rekordni dnevni broj novih slučajeva i u vrijeme sve glasnijih upozorenja zbog pretjeranog opuštanja u Evropi, kao i informacija iz najmanje šest američkih saveznih država da se njihove bolnice naglo popunjavaju bolesnicima, javlja Reuters.  

Zdravstveni zvaničnici širom svijeta proteklih dana izrazili su zabrinutost zbog činjenice da neke države suočene s razornim ekonomskim učincima restriktivnih mjera sada te mjere prebrzo popuštaju, a širenju korona virusa istovremeno pogoduju masovni protesti protiv rasizma, prenosi Hina.

Wall Street je u četvrtak potonuo na najniži nivo u protekla tri mjeseca zbog neizvjesnosti ekonomskog oporavka, a u petak su dionice širom svijeta nastavile bilježiti gubitke četvrti dan zaredom.

U Kini, iz koje je korona virus potekao, dva nova slučaja COVID-a 19 potvrđena su u glavnom gradu, samo dan nakon što su gradske vlasti odgodile planove za djelomični povratak učenika u škole.

Indija je ponovo uspostavila većinu javnog saobraćaja, uredi i trgovački centri ove sedmice ponovo su otvoreni nakon 70 dana, a Ministarstvo zdravstva objavilo je da je broj zaraženih u petak porastao za rekordnih 10.956, uključujući slučajeve u New Delhiju, Mumbaiju i Chennaiju.

Službeno je u Indiji potvrđeno 8.498 smrtnih slulajeva povezanih s korona virusom, što je razmjerno malo za tu mnogoljudnu zemlju.

Syed Ahmed Bukhari, imam džamije Jama u Delhiju, jedne od najvećih u Indiji, odlučio je prekinuti okupljanja vjernika na molitvama do kraja mjeseca.

“Kakvog smisla ima dolaziti u džamiju dok se virus širi tako brzo?”, kazao je.

Rizik od novog vala virusa

Dok se zaraza usporava u većini evropskih država, zdravstveni stručnjaci ipak upozoravaju da postoji umjereni do visoki rizik od novog ciklusa bolesti, koji bi mogao uslijediti zbog popuštanja mjera, te je stoga realna i mogućnost ponovnog uvođenja restrikcija.

“Početni val prenošenja (virusa) prošao je vrhunac u svim državama, osim u Poljskoj i Švedskoj”, procjena je Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), u kojem predviđaju umjereno ubrzavanje širenja infekcije u sljedećim sedmicama.

Takav porast, procjenjuje ECDC, ako se ne bi kontrolirao, ponovo bi mogao izazvati pritisak na zdravstveni sistem kakav je postojao u martu i aprilu u nekoliko evropskih država.

“Ovo (epidemija) još nije iza nas. Moramo biti oprezni”, kazala je evropska komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides svojim kolegama iz država članica EU-a, potičući ih da nastave s testiranjima stanovništva i osiguraju praćenje kontakata zaraženih, naročito nakon otvaranja granica.

U Belgiji je broj novozaraženih korona virusom bio za približno jedan posto veći nego prošle sedmice, ali vlasti te zemlje tvrde da nema razloga za zabrinutost.

Poziv na globalnu solidarnost

Zvaničnici u brojnim državama iskazali su zabrinutost zbog mogućeg širenja virusa među desecima hiljada sudionika protivrasističkih protesta širom Evrope.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus kazao je u četvrtak u Ženevi da je rizik od razbuktavanja epidemije potpuno realan.

“Moramo shvatiti da, iako se stanje u Evropi poboljšava, širom svijeta ono se pogoršava. I dalje će nam trebati globalna solidarnost kako bismo potpuno pobijedili pandemiju”, kazao je Ghebreyesus.

U najmanje šest američkih saveznih država, uključujući Texas i Arizonu, sve je veći broj pacijenata koji popunjavaju bolničke kapacitete zbog zaraze korona virusom, što, također, potiče zabrinutost da bi pokretanje ekonomije moglo dovesti do drugog vala zaraze.

Alabama, Florida, Sjeverna i Južna Karolina, Oregon i Nebraska u četvrtak su prijavili rekordni broj novozaraženih.

Sjedinjene Američke Države dosad su zabilježile više od 113.000 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze korona virusom, najviše na svijetu. Prema procjenama Svjetskog zdravstvenog instituta na Harvardu, taj broj do septembra bi mogao premašiti 200.000.

Izvor: Agencije