Rimac: Gledanost lige je najveća boljka hrvatske košarke

Dok postoje šanse, nadam se plasmanu Hrvatske na Svjetsko prvenstvo, kaže Slaven Rimac (Luka Stanzl / Pixsell)

Izvanredna serija od sedam uzastopnih pobjeda u ABA ligi košarkaša Cedevite, peterostrukog uzastopnog prvaka Hrvatske, nije stvorila euforiju kod trenera zagrebačke ekipe Slavena Rimca. Dolaskom 44-godišnjeg stručnjaka rođenog u Zagrebu, Cedevita je zaigrala kao preporođena i uz uspješan rezultatski niz u regionalnom takmičenju, izborila je plasman u TOP 16 fazu Eurocupa.

Rukovodstvo Cedevite nije slučajno izabralo mladog stručnjaka koji je, kao trener Cibone, senzacionalno osvojio trofej ABA lige 2014. godine na Final Fouru u Beogradu. Pobijedili su tada u polufinalu Partizan, a u finalu Cedevitu – sadašnji Rimčev klub.

Rimac je izabran za trenera Cedevite 25. oktobra 2018. poslije slabog starta zagrebačke ekipe, koja je tri puta poražena u četiri kola ABA lige. Na ovu poziciju došao je sa mjesta trenera B tima Cedevite, koji se takmiči u prvenstvu Hrvatske. Prethodno je u jesen 2013. izabran je za trenera bivšeg dvostrukog evropskog prvaka Cibone, na čijoj klupi se zadržao dvije godine. Radio je i kao pomoćnik selektora Jasmina Repeše u reprezentaciji Hrvatske.

Za razliku od trenerske karijere u kojoj je dosad osvojio trofej ABA lige, Rimac je kao košarkaš bio osmerostruki prvak Hrvatske sa Cibonom, te dva puta pobjednik Kupa ove zemlje. U dresu Tofasa slavio je osvajanje dvije dvostruke krune u turskim takmičenjima u nizu. Na poziciji beka i krila igrao je još za ekipe Dubrava, Joventut, Olimpiju iz Milana, Makedonikos, AEK, Azovmash, Paris Basket Racing, Le Havre i Pau Orthez.

Rimac je na mjestu trenera Cedevite naslijedio Španca Sita Alonsa, a bio je prošle sezone asistent Slovencu Juretu Zdovcu u ovom klubu. Nije isključeno da trener Rimac ponovi podvig kao sa Cibonom i dođe do prvog Cedevitinog trofeja u ABA ligi. Ipak, kao favorite spominje Crvenu zvezdu, branioca naslova Budućnost i Partizan.

Govori i o plasmanu i izgledima Cedevite među 16 najboljih ekipa u Eurocupu, mogućnostima Cedevite i favoritima za naslov prvaka u ABA ligi, šansama Hrvatske u kvalifikacijama za Mundobasket, koji će biti održan od 31. augusta do 15. septembra 2019. u Kini, Euroligi i kvalitetu prvenstva Hrvatske.

  • Jeste li vjerovali u plasman Cedevite među 16 najboljih u Eurocupu?

– Na početku rada ne volim gledati raspored utakmica, niti tablice, što je uobičajeno. Iz igračkog iskustva vidio sam da je najbolje ići od utakmice do utakmice. Dobili smo Limoges kod kuće i Albu na gostovanju, što nam je uz malo sreće koju je uvijek potrebno imati, omogućilo prolaz u drugi krug. Imali smo silne probleme sa ozljedama, ali smo osigurali prolaz u Top 16 Eurocupa već u osmom kolu skupine B.

  • Kako vidite šanse zagrebačkog sastava u grupi H protiv Zenita i Unicsa iz Rusije, te MoraBanc Andorre iz Španije za prolaz u dalje takmičenje?

– Teško je sada pričati o tome, jer imamo samo jednog standardnog igrača na centarskoj poziciji, koju popunjavamo mladim košarkašima. Nisam siguran koliko će oni moći zadovoljiti kvalitetom u utakmicama sa jačim protivnicima. Top 16 faza Eurocupa najbliža je kvalitetom nivou Eurolige i neće biti lako igrati u njoj, ali se nećemo predavati. Problemi sa izostankom visokih igrača pružili su veću priliku Cooku i Stipanoviću, zajedno sa mladim Bajom. Oni su dali sve od sebe i iskoristili ukazanu šansu. Kada se vrate ozlijeđeni Banić i Žganec, raspolagat ćemo širim izborom kvalitetnih igrača. Posebno će biti žestok ritam u mjesecu siječnju kada nam slijedi puno teških utakmica u Eurocupu i ABA ligi.

  • Koji je cilj Cedevite u Eurocupu?

– Prolaskom prve grupne faze, zabilježili smo uspjeh. Želimo pružati najbolje partije što možemo. Ekipa se promijenila u proteklom razdoblju. Nažalost, otišlo je četiri-pet igrača i teško ih je nadomjestiti kadrovima s naših prostora. Stvorili smo odličnu kemiju u ekipi koja manjak kvalitete nadoknađuje velikom borbenošću, željom i htijenjem za pobjedom. Sigurno je da sve to donosi dobre rezultate.

  • Ko su favoriti za trofej?

– Zvezda je u krugu pet ekipa koje pretenduju na najviši plasman. Ne bih želio zaboraviti nekoga, a među kandidatima za trofej su Unics, španske ekipe Valencia i Unicaja, te svakako ruski Lokomotiv Kuban, čiji je budžet u iznosu euroligaša. Odlučit će trenutna forma u završnici sezone, kao i u Euroligi. Sigurno je da će natjecanje biti veoma zanimljivo i neizvjesno do kraja.

  • Kako komentarišete prolaze Zvezde i Partizana u Top 16?

– Od starta sezone u ABA ligi i Eurocupu, Zvezda je krenula furiozno i vidjelo se da će biti među prve četiri ekipe koje su se plasirale dalje. Partizan je bio u nezgodnoj situaciji, ali je pobjedom u gostima nad Asvelom pokazao da se na ovim prostorima igra kvalitetna košarka. Igrači vole igrati u klubovima iz zemalja poput Francuske i Njemačke, čiji su budžeti stabilni. Tako su klubovi u ovim državama dobili na kvalitetu i odgovornosti jer se od njih uvijek traži dobar rezultat.

  • Da li ste zadovoljni rezultatima Cedevite u ABA ligi?

– Kada sam došao na mjesto trenera, omjer od jedne pobjede i tri poraza nije bio realan. Važno je reći da smo u pojedinim utakmicama imali dosta sreće i provukli se. Jedna lopta odluči o tome da li je neko dobar košarkaš ili trener, pošto je sportska sreća bitan faktor u igri. Puno smirenije ulazimo u nastavak sezone, u kojoj su okosnica ekipe igrači iz Hrvatske.

  • Može li Cedevita do trofeja u regionalnom takmičenju? 

– Po dolasku za trenera, rečeno mi je da je cilj stabilizacija kluba i postizanje što boljih rezultata. Ne treba se puno opterećavati time šta će biti. Moj i posao suradnika iz stručnog stožera je da pripremimo prije svega ekipu na najbolji način. Ne razmišljam trenutno o nekim velikim ciljevima i ambicijama.

  • Ko će biti glavni konkurenti za naslov u ABA ligi?

– Mada je još rano za prognoze, Zvezda, Budućnost i Partizan imaju šire i bolje igračke rostere u odnosu na ostale kandidate. Druge ekipe imaju također svoje ambicije, no tri momčadi se izdvajaju kvalitetom. Posebno će to biti bitno kada se bude igrao play-off. U tim utakmicama presudan je individualni kvalitet igrača, kao i trenutna forma ekipe. Na kraju sezone pokazat će se koji je klub najbolje i najorganiziranije radio.

  • Kolike su mogućnosti Cibone i Zadra u ovom takmičenju?

– Zadar će biti jači dolaskom centra Luke Žorića. Tokom sezone dogodila se smjena na trenerskoj poziciji, pa se ekipa uigravala kroz odigravanje službenih utakmica. Kao i ranijih godina, Cibona se oslanja na traženje domaćih igrača zbog nedostatka financijskih sredstava. Njeni problemi se znaju, ali se nadam da će odigrati puno bolje u drugom dijelu sezone. I dosad je Cibona pokazala da može igrati kvalitetno. Pobijedila je Budućnost i Cedevitu kod kuće, mada su je skoro svi otpisali.

  • Da li je Hrvatska zakazala u kvalifikacijama za SP jer u preostala dva kola ne zavisi samo od svojih rezultata?

– Sigurno je da smo u veoma teškoj poziciji. Sportski je i treba se nadati dok god postoje bilo kakve šanse za plasman na SP. Porazi u prvoj fazi kvalifikacija, posebno od Rumunjske (56:58) i Italije (64:80) na domaćem terenu, mogu nas koštati neodlaska na prvenstvo svijeta. Da smo dobili ove utakmice, izgledi bi bili znatno bolji. Kasnije je teško ispravljati kikseve koji su se dogodili u prvoj fazi kvalifikacija. Bez obzira na sastav u kojem ćemo igrati i da li ćemo se plasirati na Svjetsko prvenstvo, imamo dobru reprezentaciju. Imamo dosta košarkaša koji igraju u NBA ligi. Ako i ne odemo na SP, to ne treba shvatati suviše tragično. Radi se o procesu gdje ekipe dobivaju i gube utakmice, te se prilagođavaju u hodu idućim natjecanjima.

  • Šta očekujete u mečevima protiv Poljske, 22. februara 2019. kod kuće i sa Mađarskom tri dana kasnije u gostima?

– Očekujem pobjede, mada moramo imati u vidu da je danas reprezentativna košarka približno istog kvaliteta. Sve reprezentacije imaju određeni broj stranaca u svojim redovima. Olako shvaćanje Poljske i Mađarske kao protivnika samo zbog njihovih imena je pogrešno. Trenerske analize ukazuju da navedene selekcije posjeduju kvalitet. Sistem kvalifikacijskih prozora ne ostavlja puno prostora za uigravanje. Moguće je da se poznaju četiri reprezentativca Mađarske bolje u igri od četiri hrvatska košarkaša koji igraju u različitim državama. Ko stvori bolju kemiju u ekipi, bliži je uspjehu. Protivnik se ne smije omalovažavati u stilu da ćemo ga “poderati”, jer nije baš lako nikoga danas pobijediti.

  • Da li će Srbija i Crna Gora, kojima je dovoljna po jedna pobjeda, proći na SP?

– Mislim i navijam da se obje selekcije plasiraju na SP. Bolje je da što veći broj reprezentacija sa ovih prostora sudjeluje na prvenstvu. Drago mi je kada one i ekipe iz regije bilježe uspjehe na međunarodnim natjecanjima.

  • Jeste li zadovoljni kvalitetom prvenstva Hrvatske?

– Urađen je pomak u posljednje dvije godine. Treba smanjiti Premijer ligu s 12 ekipa pošto neke sredine nemaju uvjete da kvalitetom nastupaju u njoj. Negativna pisanja po medijima utjecala su na slabe posjete navijača utakmicama u Zagrebu i drugim gradovima. Ljudi su se odviknuli da idu na utakmice, pa je time gledanost lige najveća boljka i mana hrvatske košarke.

  • Ko su favoriti za osvajanje Eurolige i može li neka ekipa iznenaditi ove sezone, te pokvariti planove velikanima?

– Euroliga je najkvalitetnije natjecanje i osam do deset ekipa mogu puno toga učiniti. Ne bih izdvajao kao favorite Real, Fenerbahce i CSKA, koji imaju najveće budžete. I drugi euroligaši su kvalitetom blizu najskupljih ekipa. Ozljeda igrača utiče na rezultate, mada raspoloženje ekipe može promijeniti sve u rezultatskom smislu. Vidjet ćemo kako će momčadi dočekati završnicu Eurolige, gdje se najprije igraju utakmice na ispadanje, a zatim slijedi Final Four.

Izvor: Al Jazeera