Oglasi

Rim kaznio Facebook s više od milion dolara

Vlada je kaznila je američku kompaniju zbog nelegalnog prikupljanja privatnih podataka više od 200.000 građana Italije.
Facebook je saopćio kako je fokusiran na zaštitu privatnosti svojih korisnikaAP

Italijanska Vlada kaznila je Facebook sa 1,13 miliona dolara zbog nelegalnog prikupljanja privatnih podataka više od 200.000 građana Italije.

Agencija Vlade zadužena za zaštitu privatnosti saopćila je da je 57 Italijana logiranjem na Facebook snimilo aplikaciju "Thisisyoudigitallife", što je dovelo do toga da je pomenuta aplikacija došla do podataka o približno 215.000 italijanskih građana.

Facebook je reagirao saopćenjem u kojem je naveo da je fokusiran na zaštitu privatnosti svojih korisnika, kao i da će preispitati odluku italijanske agencije.

Pomoć Trumpovoj kampanji

Kako je javio AP, cijeli slučaj je povezan sa skandalom iz 2016. godione o sada već bivšoj konsultantskoj kompaniji Cambridge Analytica.

Agencija britanske vlade za zaštitu privatnosti je 2016. godine saopćila da je ova kompanija ilegalno koristila podatke sa Facebooka kako bi pomogla kampanju Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u, podsjeća AP.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.