Oglasi

Rijad protiv zaustavljanja normalizacije odnosa s Izraelom

Arapska interparlamentarna unija predlaže podršku Palestini i zaustavljanje bilo kakvog oblika približavanja i normalizacije odnosa s Izraelom.
Saudijski zvaničnici smatraju da pitanje normalizacije odnosa spada u odgovornosti političara, a ne parlamentaracaEPA - Ilustracija

Tijekom čitanja završnog priopćenja na konferenciji Arapske interparlamentarne unije u jordanskom glavnom gradu Ammanu Abdullah ibn Muhammad Al ash-Sheikh, predsjednik saudijske Savjetodavne skupštine (Majlis ash-Shura), uputio je prigovor na preporuku navedenu u priopćenju.

Prema toj preporuci, jedan je od najvažnijih koraka pružanje podrške Palestini i zaustavljanje bilo kakvih oblika približavanja i normalizacije odnosa s izraelskim okupatorima.

Al ash-Sheikh je pozvao na ukidanje takve preporuke, s obzirom na njezinu diplomatsku formulaciju, kazavši da to pitanje spada u odgovornosti političara, a ne parlamentaraca.

Izjava Al ash-Sheikha potakla je Atefa Tarawneha, predsjednika jordanskog parlamenta.

Reakcije čelnika parlamenata

Reagirali su i predsjednici parlamenata drugih država te naglasili potrebu odbacivanja svih oblika normalizacije odnosa s Izraelom.

Važno je napomenuti da je 29. zasjedanje Arapske interparlamentarne unije počelo u nedjelju u glavnom gradu Jordana, uz sudjelovanje 17 šefova arapskih parlamenta.

Tom skupu odazvala se i delegacija iz Sirije, na čelu s predsjednikom Narodne skupštine, iako je ta zemlja i dalje izvan Lige arapskih država.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.