Richard Grenell u Prištini: SAD je uz građane Kosova

Vrlo brzo ćemo početi s provođenjem sporazuma, rekao je Avdullah Hoti (Anadolija)

Specijalni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trumpa za dijalog Srbije i Kosova Richard Grenell izjavio je u ponedjeljak navečer da je posjeta američke delegacije dokaz da je SAD posvećen sporazumu iz Washingtona, potpisanog 4. septembra.

“Došli smo da dokažemo posvećenost sporazumu o ekonomskoj normalizaciji odnosa. Znamo za obećanja data u prošlosti Kosovu i želimo obećati da će se provođenje sporazuma nastaviti”, rekao je on nakon sastanka s premijerom Kosova Avdullahom Hotijem u Prištini, prenosi Tanjug, pozivajući se na prištinsku Kohu.

Prema njegovim riječima, adminstracija američkog predsjednika Donalda Trumpa nema samo prazne riječi, već želi pokazati građanima Kosova da je uz njih.

Objasnio je kako će se proces nastaviti, navodeći da će svaki ministar napraviti tim koji će s američkom stranom raditi na projektima.

“Nadamo se da će ekonomski razvoj, stvaranje poslova za mlade izmijeniti politički pejzaž. Predsjednik Trump je uvijek isticao da treba praviti poslovne dogovore, ne staromodne političke diskusije”, kazao je Grenell.

Potpisani sporazumi o finansiranju projekata

Hoti je izjavio da posjeta američke delegacije pokazuje odlučnost i ozbiljnost Trumpa i svih njegovih saradnika za dogovor.

Kako je rekao, tokom sastanka opširno se razgovaralo o svim tačkama sporazuma.

“Vrlo brzo ćemo početi s provođenjem sporazuma”, rekao je Hoti.

Izvršni direktor Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boehler je kazao da ta organizacija posjetom pokazuje ozbiljnost za potencijalna ulaganja na Kosovu.

On je s Hotijem potpisao sporazum o finansiranju projekata predviđenih sporazumom od 4. septembra.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci odlikovao je u ponedjeljak Grenella Predsjedničkom medaljom za zasluge.

Grenell i američka delegacija će u utorak boraviti u Beogradu i razgovarati s čelnim ljudima Srbije.

Izvor: Agencije