Revolucija u medicini: Aparat Tobii, glas paraliziranih

Ljekari Kliničkog bolničkog centra u Rijeci prvi su u Hrvatskoj, koji s paraliziranim pacijentima, komuniciraju putem Tobii aparata.

Riječ je o uređaju koji prati pogled bolesnika i govori umjesto njih.

Dovoljan je samo jedan treptaj okom da bi uređaj izgovario ono što pacijent ne može.

Aparat Tobii je glas paraliziranih. Ljekari riječkog kliničkog centra prvi su u Hrvatskoj koji na ovakav način komuniciraju s pacijentima.

Na tu činjenicu je posebno ponosna Mirna Bobinac, liječnica u KBC Rijeka.

“S pacijentom smo komunicirali u smislu razgovora da li boli, gdje boli, da li je uzimao kakve lijekove, treba li pozvati nekoga. Aparat nam daje osnovne informacije“, dodaje.

Infracrvene kamere

Komunikator pomoću posebnih infracrvenih kamera prati pokrete oka i šalje poruku, koju pacijent želi poslati. Na odjelu intenzivne njege, gdje leže najteži pacijenti, uređaj je od velike pomoći, kaže Hana Dunaj, medicinska sestra KBC Rijeka.

“Najžalosniji ste kad dođete pacijentu i ne možete razumjeti šta vam hoće poručiti, šta vam hoće reći, šta vas pita. Ovo nam je olakšalo da suosjećamo s pacijentom i da možemo realizirati problem“, dodaje.

Upotreba uređaja Tobii smanjila je mogućnost zakašnjele dijagnoze i liječničkih pogrešaka.

“Osim što pomoću ovog uređaja pogledom pacijent može precizirati gdje ga točno boli, također, pomoću skale može odrediti i jačinu boli“, javlja novinarka Al Jazeere Matea Damjanović.

Vrijedna donacija

Uređaj košta 14.000 eura, no doniran je KBC Rijeka. U instalaciju opreme bio je uključen Tehnički fakultet u Rijeci. Miroslav Vrankić sa Tehničkog fakulteta kaže da je uvođenje uređaja Tobii veliki tehnološki napredak za riječki KBC.

“KBC je ušao u mrežu izvrsnosti bolnica u svijetu koje koriste komunikaciju očima poput bolnica u Americi, Francuskoj, Španjolskoj“, dodaje Vrankić.

Uređaj je moguće koristiti i izvan bolnice.  Uskoro će ga dobiti i riječka udruga Dira, koja pomaže djeci s teškoćama u razvoju.

Lea Dobrec iz te udruge kaže da uređaj može biti od velike pomoći u radu osobama koje nastoje pomoći djeci sa teškoćama u razvoju.

„Komunikator može pomoći na različite načine. Mene je oduševilo najviše to što komunikator poput Tobii komunikatora oslobađa ono što je unutar djeteta. Znači, ono što dijete koje ima takve poteškoće ne može izreći riječima, ono može svojim umom i ono oslobađa to dijete koje je učahureno“, dodaje Dobrec.

Tobii će se po potrebi koristiti i u drugim dijelovima riječke bolnice, kako bi olakšao liječenje pacijentima s najtežim invaliditetom.

Izvor: Al Jazeera