Oglasi

Reuters: Ruski hakeri ukrali tajne dokumente SAD-a i Velike Britanije

Među ukradenim informacijama su dokumenati u kojima su detaljno opisani trgovinski pregovori sa SAD-om.
Hakeri su pristupili nalogu više puta između 12. jula i 21. oktobra prošle godineAP

Tajne trgovinske dokumente Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije koji su procurili uoči izbora u Britaniji 2019. ukrali su ruski hakeri sa emaila bivšeg ministra trgovine Liama Foxa, izjavila su za Reuters dva neimenovana izvora koja su direktno upoznata sa tim pitanjem, prenosi Tanjug.

Prema njihovim riječima, hakeri su pristupili nalogu više puta između 12. jula i 21. oktobra prošle godine.

Oni su odbili da imenuju na koju rusku grupu ili organizaciju sumnjaju da je odgovorna, ali su naveli da je napad imao odlike operacije koja ima podršku države.

Kremlj nije odmah odgovorio na zahtjev da komentariše.

Britanska vlada odbila komentarisati slučaj

Među ukradenim informacijama bilo je i šest tranši dokumenata u kojima su detaljno opisani trgovinski pregovori sa Sjedinjenim Američkim Državama, o kojima je Reuters prvi put izvještavao prošle godine.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominic Raab potvrdio je taj izvještaj prošlog mjeseca, rekavši da su ruski akteri željeli da se umiješaju u izbore putem internetskog umnožavanja ilegalno nabavljenih vladinih dokumenata koji su procurili.

Britanska vlada je odbila, takođe, da komentariše ovaj slučaj.

"U toku je kriminalistička istraga o tome kako su dokumenta nabavljena i bilo bi neprikladno davati komentare u ovom trenutku", rekla je portparolka vlade dodajući da, kako se to i očekuje, vlada ima veoma snažne sisteme za zaštitu IT sistema zvaničnika i osoblja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.