Oglasi

Rekordno zanimanje za evropske izbore u Njemačkoj

Od 'domaćih' stranaka trenutno najveću popularnost uživa demokršćanska Unija CDU/CSU sa 30 posto glasova.
Ukupno 32 posto ispitanih smatra da je članstvo u EU donijelo zemlji i prednosti, i nedostatkeEPA

Zanimanje za izbore za Evropski parlament u Njemačkoj je na historisjki najvišem nivou, javlja javni servis ZDF.

"Čak 56 posto ispitanih kaže da je 'snažno' ili 'vrlo snažno' zainteresirano za izlazak na izbore za EP, što je do sada najviša vrijednost za neke izbore za EP otkako se 1992. godine provodi ovo ispitivanje. Prije pet godina za izbore se zanimalo 38 posto ispitanih", javlja magazin Politbarometer javnog servisa ZDF.

Od njemačkih stranaka trenutno najveću popularnost uživa demokršćanska Unija CDU/CSU sa 30 posto glasova, iza koje slijedi stranka Zeleni sa 19 posto te Socijaldemokratska partija Njemačke sa 17 posto glasova podrške birača.

Izbori za EP 26. maja

Desnu populističku Alternativu za Njemačku bi biralo 12 posto, a stranku Ljevica sedam posto birača.

Među ispitanicima njih 55 posto smatra da je članstvo u Evropskoj uniji donijelo Njemačkoj neupitno više prednosti, dok samo 10 posto smatra da je članstvo za zemlju vrlo nepovoljno.

Ukupno 32 posto ispitanih smatra da je članstvo donijelo zemlji i prednosti, i nedostatke.

Nijemci će na izbore za EP izaći 26. maja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.