Oglasi

Rekordan budžetski suficit Njemačke

Prošle godine je uknjižen budžetski suficit od skoro 24 milijarde eura, što je najveći suficit od ujedinjenja zemlje 1990. godine.
Njemačka je u 2015. godini imala suficit od 19,4 milijarde eura ili 0,6 procenata BDP-aReuters - Ilustracija

Njemačka je prošle godine uknjižila budžetski suficit od skoro 24 milijarde eura, što je najveći suficit od ujedinjenja zemlje 1990. godine, pokazali su objavljeni zvanični podaci.

Federalna vlada, savezne države i lokalne samouprave ostvarile su ukupan suficit od 23,7 milijardi eura u prošloj godini, prema podacima Federalnog ureda za statistiku Destatis, prenosi agencija France Presse.

"U apsolutnom smislu, ovo je najveći suficit koji je opća država ostvarila od ujedinjenja Njemačke", navodi se u saopćenju Destatisa.

Mjereno bruto domaćim proizvodom, suficit je iznosio 0,8 posto ukupnog BDP-a, saopćili su statističari.

Rast ekonomije

Njemačka je u 2015. godini imala suficit od 19,4 milijarde eura, ili 0,6 procenata BDP-a, prenosi Tanjug.

Kada je riječ o suficitu federalne vlade, on je iznosio 7,7 milijardi eura u 2016. godini, što je manje od suficita od 10 milijardi eura iz 2015. godine, jer je zemlja suočena s velikim troškovima zbog rekordnog priliva migranata i izbjeglica.

U odvojenom saopćenju, Destatis je potvrdio preliminarnu procjenu po kojoj je njemačka ekonomija porasla za 0,4 posto u četvrtom kvartalu prošle godine, a u čitavoj 2016. godini za 1,9 posto.

Prema propisima eurozone, zemljama članicama nije dozvoljeno da imaju deficit koji premašuje 3,0 posto BDP-a i obavezne su ga dovesti u ravnotežu ili u suficit na srednji rok.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.