Oglasi

Rekordan broj ubistava u Meksiku ove godine

Zvanični podaci pokazuju na povećanje broja ubistava od skoro 10 posto u odnosu na 2018. godinu.
Za prošlu godinu se smatra kako je najnasilnija u historiji Meksika, s više od 33.500 ubistavaReuters

Nasilje u Meksiku dostiglo je nove visine u prvom kvartalu 2019. godine, sa 8.493 ubistva zabilježena od januara do marta, pokazuju zvanični podaci na koje se pozivaju agencije.

Izvršni sekretarijat nacionalnog sistema javne sigurnosti otkrio je kako ta cifra predstavlja porast od 9,6 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Za prošlu godinu se smatra kako je najnasilnija u historiji Meksika, s više od 33.500 ubistava – najveća cifra od 1997. godine, kada su se počeli bilježiti ovakvi podaci.

Nova objava je u suprotnosti s tvrdnjama ljevičarskog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, koji je naveo kako nije došlo do porasta nasilja i broja ubistava tokom njegovog mandata, koji je počeo u decembru prošle godine.

Stvaranje Nacionalne garde

Na skupu mornarice u nedjelju, Lopez Obrador je branio stvaranje Nacionalne garde, ključnog dijela strategije u borbi protiv vala nasilja koji je pogodio Meksiko od 2006. godine i objave rata moćnim narkokartelima.

Nacionalna garda treba preuzeti dužnosti koje su date vojsci, a odnose se na službe policije.

Meksiko je zabilježio približno 250.000 ubistava od kako je vojska razmještena, a crnom bilansu doprinosi činjenica da se razbijeni karteli bore protiv vojske, ali i međusobno, što ima veliku kolateralnu štetu.

Lopez Obrador je dugogodišnji kritičar razmještanja vojnih snaga i zarekao se kako će to okončati, no do toga još nije došlo.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.