Rekordan broj hospitalizacija u SAD-u, raste broj zaraženih u Evropi

SAD je zabilježio više od 241.000 smrtnih slučajeva i skoro 10,4 miliona potvrđenih infekcija od početka pandemije (EPA)

U svijetu je u četvrtak zabilježeno više od 579.000 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj novozaraženih porastao na 51,84 miliona, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Broj smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom povećao se za više od 9.600 i premašio 1,28 miliona, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Širom svijeta ukupno je ukupno 51.848.261 zaraženih, a umrlo je 1.280.868 osoba.

U Evropi je zabilježeno više od 48 posto novih slučajeva zaraze korona virusom, odnosno 277.555.

Južna i Sjeverna Amerika nalaze se na drugom mjestu (197.747 slučajeva), slijedi jugoistočna Azija (57.223).

Rekordan broj hospitalizacija u SAD-u

Sjedinjene Američke Države su dva dana zaredom zabilježile rekordan broj hospitalizacija zbog korona virusa, pokazuju podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.

Prethodni vrhunac dogodio se u aprilu, kada je 59.940 pacijenata hospitalizirano s virusom, prenosi Tanjug pisanje Fox Newsa.

SAD je zabilježio više od 241.000 smrtnih slučajeva i skoro 10,4 miliona potvrđenih infekcija od početka pandemije, pokazuju podaci.

Novi slučajevi su se tokom protekle sedmice popeli na najviši nivo – više od 120.000 dnevno.

Crni rekordi u Britaniji i Njemačkoj

Velika Britanija je postigla crni dnevni rekord u broju zaraženih korona virusom – u četvrtak je zabilježeno 33.470 novih slučajeva, što je za 39 posto više nego prošlog četvrtka, a preminule su još 563 osobe.

Najveći broj oboljelih zabilježen je sedam dana nakon uvođenja jakih restriktivnih mjera u Engleskoj.

Do sada je od početka izbijanja pandemije u Velikoj Britaniji zaraženo skoro 1,3 miliona ljudi, a preminulo je ukupno 50.928 osoba.

U Njemačkoj je zabilježen najveći broj oboljelih u jednom danu od početka pandemije

U Nemačkoj je potvrđeno novih 23.542 slučajeva korona virusa, saopćio je Institut za infektivne bolesti “Robert Koch” (RKI).

To je ujedno najveći broj zaraženih u jednom danu od početka pandemije.

U posljednja 24 sata preminulo je 218 osoba.

Od početka pandemije u Njemačkoj je korona virusom zaraženo 751.095 osoba, dok je 12.200 pacijenata preminulo od posljedica virusa.

Produženje policijskoj sata u Portugalu

Portugal je u četvrtak najavio produženje noćnog policijskog sata i zatvaranja preko vikenda, koji su već uspostavljeni u više od 100 općina u pokušaju da se obuzda pandemija korona virusa.

“Situacija je ozbiljna i kritičnija od one koju smo doživjeli u prvom valu pandemije”, rekao je premijer Antonio Costa na konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Vanredno stanje širom zemlje, koje je na snagu stupilo u ponedjeljak, trebalo bi trajati do 23. novembra, a po potrebi može biti produženo.

Portugal, s nešto više od 10 miliona stanovnika, zabilježio je 191.011 slučajeva zaraze i 3.181 smrtni slučaj.

U Češkoj je u posljednja 24 sata potvrđeno novih 7.874 slučajeva korona virusa, saopćilo je Ministarstvo zdravstva te zemlje.

Vanredno stanje u Portugalu trebalo bi trajati do 23. novembra

Kako se navodi, taj broj je za 5.358 manji nego istog dana prošle sedmice, prenosi Reuters.

U istom periodu preminulo je 185 osoba, čime je ukuppan broj preminulih porastao na 5.755.

Australija zabranila povratak studentima iz inozemstva

Australija neće dozvoliti povratak stranim studentima, a Canberra će prioritet prilikom vraćanja u zemlju dati lokalnom stanovništvu koje se nalazi u inozemstvu, saopćio je premijer Scott Morrison.

S obzirom na to da studenti iz inostranstva donose 21,46 milijardi eura australskoj ekonomiji, Canberra se nadala da će postepeno dozvoliti njihov dolazak u 2021. godini, a pokušaji njihovog povratka počeli su ranije ove godine.

Budući da se u zemlju želi vratiti nekoliko hiljada Australaca, u karantinima nema dovoljno mjesta, rekao je Morrison i dodao da će državljani Australije imati prioritet prilikom povratka, prenosi Reuters.

Australija ograničava broj građana koji se tokom jedne sedmice mogu vratiti u zemlju, kako bi smanjila mogućnost širenja virusa.

Svi povratnici po ulasku u zemlju moraju provesti dvije sedmice u karantinu u hotelu.

Australija je u petak na putu da šesti dan zaredom potvrdi najviši porast novih slučajeva zaraze bez ijedne lokalne transmisije virusa.

U zemlji je do sada korona virusom zaraženo oko 27.000 ljudi, dok je od posljedica bolesti preminulo 907 pacijenata, što je znantno manje nego u mnogim drugim razvijenim zemljama.

Izvor: Agencije