Rekonstrukcija Vlade Albanije, Rama i premijer i šef diplomatije

Rama je prije dva dana objavio da će on de jure preuzeti funkciju šefa diplomatije jer je predsjednik Meta odbio da smijeni Ditmira Bushatija (Arhiva)

Parlament Albanije podržao je danas rekonstrukciju Vlade na prijedlog premijera Edija Rame koji će ubuduće obavljati i funkciju šefa diplomatije, prenose agencije.

Albanska Skupština je podržala izbor devet novih ministara, a opozicija je bojkotirala glasanje.

Rama će biti i ministar vanjskih poslova pošto je predsjednik Albanije Ilir Meta odbio potvrditi postavljenje Raminog kandidata Genta Cakaja na tu funkciju, navodeći kako on ne ispunjava standarde.

Meta bez obrazloženja nije prihvatio ni smjenu doskorašnjeg šefa diplomatije Ditmira Bushatija.

Rama je krenuo u proces rekonstrukcije Vlade krajem decembra poslije studentskih protesta.

Pitanje za Ustavni sud

Ranije danas je objavljeno kako je poslije spora sa Metom oko imenovanja Cakaja, Albanca s Kosova, albanski premijer, po uzoru na grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, preuzeo i tu funkciju.

Rama je prije dva dana na Twitteru objavio da će on “de jure” preuzeti funkciju šefa diplomatije jer je predsjednik Meta odbio da smijeni Ditmira Bushatija i da na to mjesto potvrdi imenovanje Cakaja.

Albanski premijer tvrdi da Metin potez nije u skladu sa Ustavom i da će se time pozabaviti Ustavni sud.

“Do tog dana, koji će doći veoma brzo, na toj poziciji ću de jure biti ja, jer nemamo vremena za gubljenje”, napisao je Rama.

Korekcija granice sa Srbijom

Na ovo je reagirao Ilir Meta koji je poručio da su za njega Ustav i vladavina prava na prvom mjestu.

“Predsjednik je na čelu. Predsjednik, Ustav i vladavina prava su na prvom mjestu. Nema više lažne države, Albanija je na prvom mjestu”, istakao je Meta, prenijela je agencija ATA.

Rama je u više navrata kritizirao Metu zbog odbijanja da potpiše imenovanje Cakaja za ministra vanjskih poslova Albanije.

Meta je to odbio s obrazloženjem da je Cakaj mlad i neiskusan, kao i da je njegovo zalaganje za ideju kosovskog predsjednika Hashima Thacija o korekciji granice sa Srbijom “opasna”, ali i da je sigurnosna provjera u vezi s njim manjkava.

Rama je u jednoj televizijskoj emisiji nedavno rekao da Meta koristi Cakaja kao “topovsko meso” protiv njega i Thacija, te da “fabricira smiješnu antialbansku zavjeru”.

Ocijenio je da je Meta izgubio političku bitku navodeći da on kao predsjednik Republike treba da garantira ustav, nacionalno jedinstvo, nezavisnost vlasti, a ne da iznosi mišljenje, prenosi ATA.

Meta traži parlamentarnu istragu u slučaju Cakaja.

On je zatražio parlamentarnu istragu o radu Uprave za sigurnost podataka u slučaju sigrunosne provjere Cakaja, kojeg je Rama predložio za ministra vanjskih poslova u svom kabinetu.

Izvor: Agencije