Oglasi

Rehn: Urušava se uloga banaka u Evropi

Sve veći udio u kreditiranju imaju investicijski fondovi, osiguravajuće kuće i davaoci potrošačkih kredita, kaže Olli Rehn.
Olli RehnRehn se smatra potencijalnim nasljednikom aktualnog predsjednika ECB-a Marija DraghijaEPA - Arhiva

Uloga banaka kao pružatelja financijskih usluga počela se urušavati u Europi i nekim drugim dijelovima svijeta, ocijenio je u petak Olli Rehn, guverner Središnje banke Finske i bivši europski povjerenik za proširenje.

On se, istovremeno, založio za primjenu novih instrumenata Europske središnje banke (ECB), kako bi se očuvala financijska stabilnost, prenosi Tanjug od agencije Reuters.

"U Europi sve veći udio u kreditiranju imaju investicijski fondovi, osiguravajuće kuće i davatelji potrošačkih kredita", izjavio je Rehn u Helsinkiju, koji je i član ECB-a.

'Teološka' rasprava o nadležnosti ECB-a

Rehn, koji se smatra potencijalnim nasljednikom aktualnog predsjednika ECB-a Marija Draghija, odbacio je kao "teološku" raspravu o tome treba li financijska stabilnost formalno biti dio nadležnosti ECB-a.

Ocijenio je da europski zakonodavci riskiraju da vode "ratove iz prošlosti" ako hitno ne usvoje nove politike za sprječavanje financijskih kriza.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.