Referendum o pristupanju Uniji bio je i referendum o euru

Euro je politika kontinuiteta i onoga što je u interesu Hrvatske, smatra Andrej Plenković (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je referendum o uvođenju eura održan kada je održan i referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, odnosno kada se glasalo o Ugovoru o pristupanju, u kojem piše da će Hrvatska pristupiti eurozoni.

Odgovarajući na upit novinara o referendumu o uvođenju eura, on je rekao da je to “riješeno”.

“Kada smo imali referendum o pristupanju Hrvatske EU, glasali smo o Ugovoru o pristupanju. U Ugovoru o pristupanju stoji da će Hrvatska pristupiti europodručju. Prema tome, referendum je održan”, objašnjava Plenković.

Odgovarajući na novinarski upit o izgledima Hrvatske da već 2020. godine uđe u europski tečajni mehanizam, Plenković je kazao kako Hrvatska ima dobre pokazatelje kad je riječ o ispunjavanju Maastrichtskih kriterija, ali i strategiju za uvođenje eura.

‘Euro je jedna od integracija’

Naveo je i kako se priprema pismo koje će uputiti ministar financija i guverner Hrvatske narodne banke, a koje se odnosi na korake koje će Hrvatska učiniti kako bi ušla u tečajni mehanizam.

Taj je mehanizam preduvjet za ostvarivanje članstva u eurozoni.

Na upit o dilemama je li uvođenje eura i odricanje od dijela suvereniteta, Plenković je istaknuo da se “EU bavi okupljanjem suvereniteta i time jača sve države koje su u europskom projektu”.

“Euro je jedna od tješnjih integracija (…) Naš cilj je tu sasvim jasan, strateški određen, referendumom potvrđen i prihvaćen i u pristupnim pregovorima, i Ugovorom i pristupanju. Sve je to dio procesa europskog projekta, koji je od 1990. godine strateško određenje svih hrvatskih vlada, svih sabora, svih vodstava… I tu nema nikakve dileme. To je politika kontinuiteta i onoga što je u interesu Hrvatske”, zaključio je Plenković.

Izvor: Agencije