Realna opasnost u BiH: Lažni lijekovi, diplome…

U Evropi od 121 milijarde eura uvezene robe čak 6,8 posto otpada na krivotvorine (EPA)

Nekad  je sirovi šverc “svim i svačim”  bio najunosnije i najmasovnije zanimanje u bivšoj Jugoslaviji. Cigarete, benzin, elektronska oprema, kasete i CD-i, parfemi, odijela…U novim državama regije, pogotovo u  BiH, Srbiji i Makedoniji  ovaj  posao  i dalje cvjeta, i dalje  imamo bogati arsenal proizvoda ove “trancijske” privrede.  Pijace širom BiH  preplavljene su “brendiranom” robom   za čije porijeklo kupci i ne pitaju, a složena struktura  države i kantonalno-entitetske  (ne)saradnje postale su  raj   za  švercere  koji  krivotvorene   brendove prodaju na bh tržištu kako  na pijacama, tako i u uličnoj prodaji,preko društvenih mreža, ali i u trgovinama..maj 11414

-Prije nekoliko dana Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH  prilikom kontrola na graničnim prelazima Rača, Karakaj i Orašje oduzeli su raznu robu koja se pokušala prokrijumčariti u carinsko područje BiH ukupne tržišne vrijednosti 78.000 KM (39.000 evra). Pronađeno je npr. 966 komada parfema poznatih svjetskih marki. Takođe, u nekoliko odovojenih akcija na graničnim prijelazima Karakaj, Orašije i Rača, koristeći doniranu specijalističku opreme za pregled robe, koja je UIO donirana od strane Američke ambasade putem programa EXBS, dodatno je pronađena neprijavljena razna roba poput sportske oprema, konditorskih proizvoda, laptopa i tekstila. Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. U januaru ove godine u Carinskoj ispostavi Tuzla je zbog povrede inelektualne svojine i povrede žiga oduzeto 19.661 komada džempera označenih žigom C& A. Oduzeto je i 540 ženskih torbi zbog sumnje da je došlo do povrede intelektualnog vlasništva. Radilo se o 307 torbi marke Louis Vitton, 160 torbi marke Michael Kors i 73 torbi marke Guess.Pored ovih krivotvorina  oduzeto je 960 komada čarapa označenih žigom Hello Kitty.U Carinskoj ispostavi Gradiška  oduzeto je krivotvorenih  234 komada džempera, 3.184 komada majica, šorceva i dresova, 405 komada ručnih satova, 720 pari patika, 593 komada košulja, 1.112 komada torbi, 118 komada šalova i 82 komada jakni. Tržišna vrijednost navedene robe se procjenjuje na nekoliko stotina hiljada KM.

Pomoćnica direktora UIO BiH u Sektoru za provođenje propisa Slavica Krešić izjavila je  da je 2018. godine oduzeta roba vrijedna 7,6 miliona KM (3,8 miliona evra), što je za 45 posto više u odnosu na 2017. godinu.Na tekstil se odnosi oko 30 posto oduzete robe, a na duhan i njegove prerađevine oko 25 posto. Poređenja radi za osam mjeseci  2008. godine vrijednost oduzete   robe iznosila je 3,3 miliona KM.

Nije  samo BiH  “trendovski” zahvaćena falsifikatima. U  Evropi  od 121 milijarde eura  uvezene  robe  čak 6,8 posto  otpada na krivotvorine, odnosno  8,2 milijardi eura.

Na »lažnjacima«  se zarađuju milioni

Ovo je naše  bogastvo…lažne tenisice i odjeća , lažne torbe i parfemi,  lažne diplome i  krivotvorenja  svih vrsta –drugim riječima, dobro  došli u BiH-kaže  jedan dobro  izverziran i raspoložen  ulični prodavač  parfema. Ima on i nudi, ako smo zainteresirani,  i  “adidaske”, “levisice”, za suprugu torbe “Vuitton”, naočale “Versace”…sve  vrlo povoljno. Ima i “tehničku” robu od  daljinskih  upravljača   do  mobitela i  bušilica koje  nemaju garanciju i koštaju bagatelu sa naljepnicom  kojeg brenda  hoćeš. Na  pitanje da li se boji inspektora, sa osmijehom odgovara da ne, jer “ja sam sitna  riba”. Na pitanje zašto ne prodaje orginale, odgovara  zato što  ih niko neće, jer su  preskupi za ovdašnji džep.

Prijatelju, pola Evrope nosi farmerice sa Sandžaka, iz Pazara, šta da ti kažem. I naši dijasporci se oblače ovdje jer je jeftinije – tvrdi.

Šta se sve oduzimalo?

Carinici  su jednom prilikom na Međunarodno aerodromu Sarajevo oduzeli lažnu »Viagru« i »Kamagru« u vrijednosti milion KM. Krivotvorenje lijekova može predstavljati pokušaj ubistva, jer pacijenti ne znaju šta  uzimaju.Vijeće ministara BiH usvojilo je u junu 2015. godine Operativni plan za pristupanje i ratifikaciju Medicrime konvencije kojom su definirane sve aktivnosti koje je neophodno poduzeti u borbi s falsifikovanjem lijekova i medicinskih sredstava.

Za mjesec dana na području opština Bijeljina, Bratunac, Lukavac, Gradačac i na području Brčko Distrikta BiH otkriveno je robe  bez porijekla u visini  141.000 KM, najviše tekstila, tepiha, obuće, igrački, nakita, dioptrijskih naočala, satova, potrošnog materijala za kompjutere…

U  Carinskoj ispostavi Gradiška prilikom detaljnog pregleda kontejnera iz Kine, a za uvoznika iz Brčkog pronađena roba koja nije bila prijavljena za uvoznu carinjenje. Radilo se o 10.480 komada sunčanih naočara Gucci, Chanel, Ray Ban, Prada, Burrbery. Pored toga pronađeno je 3.600 komada raznih satova marki Dolce & Gabbana i Guess, 1.500 komada novčanika Hugo Boss, 6.624 parfema Paco Rabanne, Chanel i Hugo Boss, 295.200 komada prezervativa Durex i 5 vrećica etiketa Nike.Na graničnom prijelazu Pavlovića most kod nekoliko fizičkih lica koja su ulazila u carinsko područje Bosne i Hercegovine pronađena je roba koja nije bila prijavljena za uvozno carinjenje. Radilo se o 327 komada sunčanih naočara Ray Ban, Fendi i Ferrari, 16.570 komada etiketa raznih robnih marki Puma, Adidas, Emprio Armani, Diesel, Gas, Hugo Boss, Lacoste, Replay, Tommy Hilfiger. Također, kod jednog državljanina susjedne Republike Srbije pronađeno je 1.260 komada tableta »Fitam« koje se koriste kao antidepresivi. Pomenuta roba se pokušala prokrijumčariti u Bosnu i Hercegovinu. Na Gradiškoj je oduzeto 25.507 satova tržišne vrijednost 700.000 KM a  roba je stigla iz Kine. Radilo  se o falsifikatima zaštićenih marki Adidas, Puma, Nike, Emporio Armani, Cartier, Dolce & Gabbana, Breitling, Hello Kitty…

Podaci Uprave  za indirektno  oporezivanje (UIO)  BIH ,logično, daju iskrivljenu sliku  o  kvantitetu  i umreženosti plagirane  robe  –  radi  se  o  krivotvorenoj robi  koja je oduzeta. Niko ne zna  koliko  krivotvorene robe “pulsira”  bh  tržištem.  Zvanične brojke  govore da je u 2017., 2018. i početkom 2019.godine oduzeto  oko 90.000 komada razne robe. Najviše  se, sudeći prema ovim podacima trguje u  “svijetu  tekstila” –  uvožena je krivotvorena roba  svjetskih marki “Adidas”, “Louis Vuitton”, “Tommy Hilfiger”, “Versace”, parfemi, torbe, tehnička roba…

Problem nije  samo  u  lošoj kvaliteti te robe, nego što ima slučajeva da se prodaju i lažni lijekovi. Kada  treba da zarade ovi  “biznismeni” ne biraju na kom će artiklu “uzeti pare”. Imate  npr. torbe  od lažne plastike koja može  biti kancerogena. Ovi se proizvodi prave od jeftinih  materijala koji su često  i zabranjeni jer su štetni po zdravlje. Imate  tehničke uređaje  koji  mogu danas-sutra biti opasni po život prilikom upotrebe. Radi se  o ogromnom biznisu, tu se vrte milioni i logično je  da cijene  moraju  biti niske, jer  proizvodnja  “lažnjaka”  nije skupa- objašnjava  nam jedan krajiški carinik.

Krivotvori se sve – od hrane do odjeće

Kaže da skoro ne postoji roba na tržišti BiH koja nije krivotvorena- od prehrambenih proizvoda i kozmetike, preko odjeće i obuće do tehničke robe.

Posljednjih godina tržište BiH  postaje  sve više  napadnuto falsifikatima.  Zakonski propisi  od kantonalnih preko entitetskih do državnih koliko god  regulirali suzbijanje krivotvorene robe samo su  papirnati okvir, obzirom da je nemoguće  izvršiti detaljno skeniranje svih roba na carinama. Carinici  uspijevaju otkriti  lažne  fakture i  promet  te robe  staje na granici.

Ako carinska tijela  posumnjaju da određena roba  koja se uvozi predstavlja krivotvorinu poznatih svjetskih marki, imaju pravo  takvu robu zadržati a  od nositelja  prava zatražiti da izvrši stručnu procjenu  o tome je li riječ o krivotvorini ili ne. Ako se utvrdi da postoji osnovana sumnja da roba  predstavlja krivotvorinu neke od svjetskih marki koje  su zaštićene i u BIH, UIO zadržava  robu sve do okončanja postupka  pred nadležnim sudom  i donošenja  pravomoćne sudske odluke – objašnjavaju  komplikovanu proceduru u UIO .

Ukoliko takva roba uđe na tržište po bh gradovima, buticima, trgovačkim centrima, pijacama  i ulicama  kreće mukotrpna kontrola  inspekcija kako sa  lovom  na falsificiranu robu, tako i  sa  formalno-pravnim preprekama u vidu nedorečenih zakonskih rješenja kada npr.  kantonalna inspekcija ne može  u datim okolnostima primjenjivati odredbe državnih zakona.

U  razgovorima sa  carinicima  saznajemo  kako  postoje šverceri  iz  Austrije i Njemačke  koji kupuju tamo majice za 2-3 eura, a u BiH ih prodaju po 15 KM.Roba se prevozi  u automobilima.  Ističu kako  treba izbjegavati  kupovinu preko  neprovjerenih izvora kao što  su internet oglasi, telefonske ponude ili  na ulici . Činjenica je da  je daleko veći broj onih koji svjesno kupuju lažne markirane  proizvode. U drugim državama je,međutim, moguće biti kažnjen  zbog krivotvorina, što je na ciriškom aerodromu iskusila jedna srbijanska pjevačica- platila je 5000 švicarskih franaka  kazne zbog  lažne torbe “Louis Vuitton”. U Francuskoj je slično- ako vas uhvate  sa lažnjakom, platićete kaznu u  visini prave cijene originala. Carine  širom svijeta svake godine spale  tone lažne robe, uglavnom iz Kine.

Izvor: Al Jazeera