Reakcije na napad u Istanbulu

U napadu na noćni klub ubijeno je 39 ljudi, a njih 69 je ranjeno (AP)

Napad na istanbulski noćni klub, u kojem je poginulo najmanje 39 i ranjeno 69 ljudi, osudili su svjetski dužnosnici.

Američki predsjednik na odlasku Barack Obama pružio je potporu Turskoj, a suradnici su ga detaljno obavijestili o napadu u Istanbulu, javljaju agencije.

Glasnogovornik Bijele kuće Eric Schultz je izjavio kako je Obama osudio napad na noćni klub u Turskoj.

“Predsjednik Obama je izrazio žaljenje zbog gubitka života nevinih ljudi te je uputio sućut obiteljima stradalih”, rekao je Schultz.

Nedugo nakon Schultzove izjave oglasio se i glasnogovornik Vijeća nacionalne sigurnosti Bijele kuće Ned Price. 

“SAD najstrožije osuđuje zastrašujući teroristički napad u Istanbulu”, kazao je Price te dodao da je SAD, u borbi protiv terorizma, uz saveznika Tursku koja je članica NATO-a.

Putin: Nema većeg zločina od ubijanja nevinih

I ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je napad u Istanbulu i svome turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu uputio izraze sućuti.

“Ne mogu zamisliti da postoji veći zločin od ubijanja nevinih civila na proslavi i dočeku Nove godine. Međutim, jasno je da su humane vrijednosti potpuno strane teroristima”, poručio je Putin.

“Naša zajednička zadaća je da odlučno odgovorimo na takve terorističke napade”, navedeno je u Putinovoj poruci objavljenoj na službenoj internet stranici Kremlja.

Predsjednik Putin je poručio da je “Rusija pouzdan saveznik Turskoj u borbi protiv terorizma”.

Merkel izrazila žaljenje

Njemačka kancelarka Angela Merkel uputila je izraze žaljenja turskom narodu, ističući da su “teroristi izvršili nehuman i izopačen napad na ljude koji su zajedno željeli proslaviti Novu godinu”.

“Moje misli su ovog jutra sa žrtvama, njihovim obiteljima i prijateljima”, navela je Merkel, a prenosi AP.

Agencija navodi da je ministar vanjskih poslova Njemačke Frank-Walter Steinmeier također izrazio sućut onima koji su izgubili najdraže.

On je osuđujući “okrutni i kukavički napad” istaknuo da njegova država “stoji uz Tursku u teškom času”.

NATO i EU uz Tursku

“Moje misli su s turskim narodom i s onima koji su pogođeni ovim napadom proslavljajući Novu godinu”, poručio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini napisala je na Twitteru: “Naše misli su sa žrtvama i njihovim voljenima”.

“Svim našim srcem smo uz Tursku kojoj je zadan teški udarac u ovoj simboličnoj noći”, napisao je ministar vanjskih poslova Francuske Jean-Marc Ayrault na Twitteru.

Napad u Istanbulu, putem izjave na istoj društvenoj mreži, osudio je i ministar vanjskih poslova Kanade Stephane Dion. Izrazio je sućut obiteljima stradalih, a ranjenima poželio brz oporavak.

Erdogan: Cilj im je stvoriti kaos

U međuvremenu je i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan razgovarao s premijerom Binalijem Yildirimom, guvernerom Istanbula Vasipom Sahinom i glavnim državnim tužiteljem Irfanom Fidanom o napadu u Istanbulu.

“Cilj atentata izvedenog u novogodišnjoj noći na klub u Istanbulu bio je stvoriti kaos”, rekao je Erdogan.

“Oni pokušavaju stvoriti kaos, demoralizirati naš narod i destabilizirati našu zemlju užasnim napadima kojima su meta civili… Zadržat ćemo hladne glave kao nacija, stati još bliže jedni drugima i nikad se nećemo povući pred takvih prljavim igrama”, poručio je turski predsjednik u pisanom priopćenju.

Erdogan je rekao da će se Turska boriti do kraja protiv svih oblika napada.

“Kao nacija, borit ćemo se do kraja protiv ne samo oružanih napadača iz terorističkih skupina i snaga koje iza njih stoje, već i protiv ekonomskih, političkih i socijalnih napada”, naveo je.

Izvor: Agencije