Oglasi

Reakcije na grčko-makedonski dogovor: Nemoguće učinili mogućim

Novo ime Makedonije, dogovoreno sa zvaničnom Atinom, bit će Republika Sjeverna Makedonija.
Za Zakon o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom glasalo je 69 od 120 poslanikaEPA - Ilustracija

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk čestitao je premijerima Grčke i Makedonije na postignutom sporazumu u vezi imena.

"Najiskrenije čestitke premijerima Alexisu Tsiprasu i Zoranu Zaevu. Držim vam fige. Hvala vam što ste učinili da nemoguće postane moguće", napisao je Tusk na Twitteru.

Sporazum je pozdravio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Pozdravljam historijski sporazum Alexisa Tsiprasa i Zorana Zaeva o rješenju spora oko imena koji su postigli Atina i Skoplje. Zahvaljujem im na njihovoj volji da riješe spor koji je predugo pogađao regiju i pozivam obje zemlje da finaliziraju sporazum", napisao je Stoltenberg na Twitteru.

U međuvremenu, najveća opoziciona partija u Makedoniji VMRO DPMNE ocijenila je da dogovor koji je premijer Zoran Zaev postigao sa Grčkom kapitulacija i da ga neće podržati.

 Na konferenciji za novinare lider te stranke Hristijan Mickoski je ocijenio da je dogovor o rješavanju spora oko imena Makedonije u kojem je, kako je rekao, Zaev prihvatio sve grčke zahtjeve "težak egzibicionizam na štetu države" i da "Makedoniju gura u ambis".

"Ako Zoran Zaev pokuša švercerski da proturi ovaj takozvani dogovor ili kapitulaciju u Sobranju, mora biti svjestan da mora da ima obvezujući referendum, a na konsultativan", rekao je Mickovski, dodajući da će na tom referendumu glasati protiv.

On je ponovio je da su stavovi opozicionog  VMRO DPME poznati i nepromijenjeni i da "neće podržati promjenu ustava zbog promjene ustavnog imena Makedonije".

Mickovski je rekao da je dogovor sa Grčkom važno pitanje i da zato traži od premijera Zaeva da mu dostavi sporazum prije nego što ga potpiše sa premijerom Grčke Alexisom Tsiprasom.

'Budućnost u Evropskoj uniji'

Novo ime Makedonije, dogovoreno sa zvaničnom Atinom, bit će Republika Sjeverna Makedonija, saopćio je prethodno makedonski premijer Zoran Zaev u Skoplju. 

Makedonija se danas opredijelila za budućnost koju vidimo u Evropskoj uniji i NATO-u i zbog toga dolaze bolji dani za njene građane, rekao je na konferenciji za medije makedonski premijer Zoran Zaev.

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov i opoziciona stranka VMRO-DPMNE protivili su se ugovoru, odnosno promjeni Ustava koja će se morati desiti da bi se promijenilo ime države. Međutim, prije toga ugovor će morati biti izglasan u Parlamentu, a nakon toga će ga morati potpisati predsjednik. Također, najesen će biti organizovan referendum na kojem će se građani izjasniti da li prihvataju promjenu imena. 

Ukoliko Skoplje ispoštuje svoje obaveze, Atina će sporazum ratifikovati u Parlamentu. Tsipras će o dogovoru sa makedonskim kolegom obavijestiti i čelnike političkih stranaka pozicije i opozicije.

Mediji u toj zemlji prenose da će tekst sporazuma makedonski i grčki premijeri potpisati u subotu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.