Reakcije iz regije: Dobro je da je Šešelj osuđen, ali kazna je premala

Vođa radikala odgovoran je za progon i deportacije vojvođanskih Hrvata držanjem huškačkog govora u Hrtkovcima 6. maja 1992 (Al Jazeera)

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MICT) donio je pravomoćnu presudu kojom je proglasio krivim za zločine protiv čovječnosti i osudio na 10 godina zatvora vođu radikala Vojislava Šešelja, koji je u prvostepenoj presudi prije dvije godine oslobođen optužbe za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Saborski zastupnici u Hrvatskoj podržavaju presudu, iako smatraju da je Šešelj trebao dobiti strožiju kaznu od 10 godina.

Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske, u Saboru je nazvao izrečenu presudu Šešelju „moralnom zadovoljštinom svima koji su propatili zbog njegove politike i zbog njegovog huškanja u ratu protiv Hrvatske i Bosne i Hercegovine“.

„Važno je i zbog povijesne istine da je ukinuta oslobađajuća presuda i da je on kažnjen za svoja nedjela. Ovo je isto važno za Hrvate u Srbiji i Vojvodini, koji su sada jasno identificirani kao žrtve rata, iako znamo da se u Srbiji rat nije vodio, rat je vođen protiv Hrvatske. Nadam se da će ovo biti uvažavano od vlasti u Srbiji i da će ovo biti poticaj za podizanje statusa Hrvata u Srbiji na način da njihova prava budu zaštićena i da dobiju svog predstavnika u Narodnoj skupštini“, kazao je Kovač.

Bojan Glavašević, član Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske, čiji je otac Siniša nakon pada Vukovara pogubljen na Ovčari, izjavio je kako je, nažalost, očekivao ovakvu presudu Šešelju.

„Pravo možda i jeste zadovoljeno, ali pravda nije zadovoljena“, kazao je Glavašević.

Presudu na 10 godina Glavašević je nazvao ipak moralnom zadovoljštinom i potvrdom da je Šešelj ratni zločinac.

„Ovdje nema pravde za žrtve, presuda ne donosi ono što je potrebno našoj zemlji i zemljama u susjedstvu da bismo mogli krenuti u budućnost manje opterećeni odnosima iz prošlosti“, kazao je Glavašević i dodao kako ova presuda generacijama koje dolaze nije olakšala posao.

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor jedna je od prvih koja je reagirala na društvenim mrežama na presudu.

“Dobra je vijest da je Šešelj osuđen. Loša je što je kazna mala i takva da mu se uračunava vrijeme u pritvoru. Tako je odahnuo onaj koji bi ga morao izručiti Hagu. Kompromis. Ali, kriv je, zločinac je”, napisala je Kosor.

‘Važno je da je proglašen krivim’

Drugostepena presuda Šešelju jeste uspjeli pokušaj Haškog tribunala da se na dostojanstven način izvuče iz slučaja koji je nanio veliku štetu čitavom procesuiranju zločina, izjavila je osnivačica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

Komentarišući drugostepenu presudu, Kandić je za Anadoliju rekla da ova presuda vraća ponovo ovaj slučaj u standarde Haškog tribunala.

“Nije osuđen za udruženi zločinački poduhvat, što se moglo i očekivati, jer kada je u pitanju taj poduhvat niko iz Srbije nije osuđen ni kada je u pitanju Hrvatska niti Bosna i Hercegovina”, ocijenila je Kandić.

Prema njenim riječima, ono što jeste začuđujuće je da za sve izjave Šešelja u Vukovaru, Malom Zvorniku i Sarajevu nema dokaza da su imale konkretne posljedice po život ljudi.

“Sve u svemu, ovo jeste jedan uspeli pokušaj Haškog tribunala da se na jedan dostojanstven način izvuče iz slučaja Šešelj, koji je naneo veliku štetu čitavom procesuiranju zločina”, dodala je Kandić.

Kandić, koja sada predvodi inicijativu za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o stradalima ratova devedesetih (REKOM) rekla da se podrazumijevalo da će Šešelj ostati na slobodi.

“Imamo Šešelja, on jeste osuđeni ratni zločinac i poruke iz Hrtkovaca moraju ovde biti veoma zapamćene, jer je sudski dokazano da su ti govori imali posledice po ljude i doveli do prisilnog iseljavanja Hrvata”, zaključila je Kandić.

Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji rekla je da je ispravljena greška koja je od početka bila očigledna u vrlo loše vođenom procesu.

“Najbitnije je istaći da su svjedoci koje je Tužilaštvo imalo pod pritiskom promijenili stranu. Da su oni ostali na strani Tužilaštva sigurno bi drugačije izgledala presuda i cijeli proces bi se još davno završio”, kazala je Biserko. 

Nadala se, kako kaže, da će presuda naposljetku biti preinačena u nešto drugo, jer bi bilo neozbiljno da ode bez ikakve “ispravke”. 

“Sud nije bio u stanju da ponovi proces zato što je prošlo puno vremena i ključni svjedoci više nisu bili na strani Tužilaštva. Ovo je neko srednje rješenje”, kategorična je Biserko.

Istakla je da je važno što je Vojislav Šešelj proglašen krivim, bez obzira na to što se njegove aktivnosti, uglavnom, odnose na Vojvodinu.

“Očigledno je da je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove u Hagu vodio računa da Šešelj dobije kaznu zatvora u periodu koji je već odležao”, zaključila je Biserko.

‘Generator mržnje’

NVO Žene u crnom pozdravila je odluku kojom je Vojislav Šešelj osuđen za progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportacije i nehumano postupanje.

Žene u crnom su navele da ta presuda prije svega predstavlja djelimičnu satisfakciju za žrtve i porodice žrtava.

U saopštenju je ocijenjeno da su Vojislav Šešelj i njegova SRS “bili paradigma i jedni od najvećih generatora mržnje tokom devedesetih godina”.

Dodaje su da su svojim djelovanjem doprinijeli brojnim zločinima, kako direktno, organizovanjem oružanih grupa koje su činile zločine, također i indirektno putem govora mržnje, inspirišući i pozivajući na progon, deportacije i činjenje drugih zločina. 

Žene u crnom su istakle da zahtijevaju od nadležnih organa Srbije da poštuju tu i druge presude nadležnih međunarodnih sudova i da djeluju u skladu sa njima jer je, kako se navodi, poštovanje tih presuda jedan od imperativa na putu izgradnje Srbije kao države vladavine prava. 

“Smatramo da posebna odgovornost leži na aktuelnom predsedniku Aleksandru Vučiću koji je u vreme činjenja inkriminisanih radnji od strane osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja bio njegova ‘desna ruka’ i generalni sekretar zloglasne SRS”, navele su Žene u crnom. 

Organizacija je dodala da zahtijeva od Vučića da se jasno ogradi od politike zločina čiji je bio dio i da prestane sa praksama iz devedesetih kada je “kao deo te zločinačke politike širio mržnju, što i danas direktno ili preko svojih glasnogovornika čini”. 

“Procesuiranje počinilaca ratnih zločina, solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama, suzbijanje govora mržnje i sveobuhvatno suočavanje sa prošlošću je uslov za napredak kako Srbije, tako i čitavog regiona”, navele su Žene u crnom. 

Izvor: Agencije