Razočarenje presudom holandskog suda: Ovo je cirkus

Pripadnici holandskog bataljona na oklopnom vozilu kod izbjegličkog kampa Potočari 13. jula 1995. godine (AP)

Žrtve su razočarane današnjom presudom Vrhovnog suda u Holandiji, imajući u vidu da je odgovornost Holandije u prethodnoj presudi bila 30 posto, a da je Vrhovni sud tu odgovornost smanjio na oko 10 posto, što je svakako poražavajuće, izjavio je nakon izricanja presude za agenciju Fena predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

„Majke trenutno razgovaraju s advokatima o mogućnosti nastavka postupka pred Međunarodnim sudom za ljudska prava, odnosno pred sudom u Strazburu“, kazao je on.

Naglasio je kako će se vjerovatno taj postupak nastaviti dalje, jer žrtve smatraju kako je, kako je kazao, Holandija itekako odgovorna za zločine genocida koji su počinjeni u Srebrenici.

Genocid 1995.

Vrhovni sud u holandskom Hagu odlučio je danas kako je ova država djelimično odgovorna za smrt 350 Bošnjaka ubijenih u julu 1995. godine u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni UN-a.

Članovi porodica ubijenih prvobitno su tužili Holandiju 2007. godine, tvrdeći kako je ona odgovorna za smrt 300 muškaraca jer su ih holandske trupe, smještene tada u Srebrenici, protjerale iz baze UN-a 13. jula 1995. godine znajući da će biti ubijeni.

Više od 8.000 osoba, uglavnom dječaka i muškaraca, ubili su pripadnici Vojske Republike Srpske u genocidu počinjenom u Srebrenici jula 1995. godine.

Vrhovni sud je danas potvrdio da je Dutchbat trebao ponuditi mogućnost boravka u bazi za 350 muškaraca.

Propustivši da to uradi, holandski bataljon im je uskratio mogućnost da ostanu izvan ruku vojske bosanskih Srba. Sud smatra da je ta šansa bila mala, ali ne i zanemariva.

Utvrđena odgovornost države

Predsjednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić izjavila je danas nakon presude Vrhovnog suda Holandije kako žrtvama procenti odgovornosti ne znače ništa i kako je važno da je država Holandija odgovorna, prenosi agencija Anadolija.

„Bez obzira kakav procenat bio, oni su odgovorni, nama procenti ne znače ništa. Važno je da su oni odgovorni. Meni je jako žao što oni nisu dozvolili svojim vojnicima da svjedoče, jer oni nama žrtvama kažu da su mogli učiniti mnogo više da im je dozvolila njihova Vlada, njihovo Ministarstvo odbrane“, istakla je ona.

„Ministarstvo odbrane je poništilo sve dokaze koje je imalo u Potočarima. Zašto su to uradili? Gdje je demokratija? Zar nisu ništa naučili iz Drugog svjetskog rata kad je 110.000 Jevreja iz Holandije protjerano u smrt? Zar im je trebalo da na kraju 20. i na početku 21. vijeka pomognu da Srbi ubiju 10.701 muslimana?“

Memišević: Ova presuda je očekivana

Predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH Fadila Memišević smatra kako je presuda holandskog Vrhovnog suda očekivana.

„Ova današnja presuda je, moram da kažem, očekivana, jer Holandija nije bila spremna da prihvati odgovornost, a naravno da je, itekako, odgovorna“, kazala je Memišević za agenciju Fena.

Istakla je kako je užasan zločin to što su žrtve, koje su u julu 1995. tražile spas u bazi UN-a koju je osiguravao holandski kontingent, protjerane, usprkos činjenici da je Holandija dobila mandat UN-a da čuva te ljude (Srebrenica je onda bila zaštićena zona UN-a).

„Moram da kažem da je na taj način ona (Holandija) suodgovorna za genocid u Srebrenici, jer je omogućila Mladićevim trupama da u krvi Srebreničana uguše tu enklavu“, precizirala je predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH.

Podsjetila je je kako niko i nikada ne može mrtve vratiti, kao što ni bol i traumu koje majke i preživjeli nose ne može nikakva materijalna nadoknada olakšati, navodeći kako bi priznanje odgovornosti bila određena satisfakcija.

„Ovo što je danas potvrđeno je očekivano i to je samo još jedan kamenčić u mozaiku licemjerja svijeta koji je Srebrenicu ostavio na cjedilu“ – kazala je Memišević, prenosi agencija Fena.

“Mi smo prevareni”

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja „Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa“ podsjetila je nakon današnje presude Vrhovnog suda Holandije, da su Srebreničani doživjeli genocid u zaštićenoj enklavi i pod zastavom UN-a.

Kako prenosi agencija Anadolija, ona je izjavila kako je današnja presuda izrečena na holandskom jeziku i bez prevodioca, tako da predstavnici porodica žrtava nisu bili u stanju razumjeti presudu.

„Mi smo ogorčeni na poniženje koje smo doživjeli pred ovim sudom jer nam nije omogućeno da razumijemo presudu iako su nam prevodioci rekli da je Holandija odgovorna u procentu od 10 posto i to za oko 300 ljudi, a nas je tu bilo 40.000. Šta je s ostalim? Svi smo bili pod istim uslovima i svi smo bili kao zaštićeni. Međutim, mi smo prevareni i ovaj sud nije donio pravdu. Ovo je malo cirkus od suda. Nadamo se da će kroz 100 godina neki sud po ovom pitanju donijeti pravdu“, poručila je Hotić.

Izvor: Al Jazeera i agencije