Razmjena informacija SAD-a i Rusije o ukrajinskoj granici

Američki državni sekretar John Kerry kazao je kako su se Sjedinjene Američke Države i Rusija dogovorile da će razmjenjivati informacije o stanju na rusko-ukrajinskoj granici.

Ukrajinska vojska u petak je optužila Rusiju da je preko granice poslala kolonu od 32 tenka i transportna vozila s vojskom na istok Ukrajine kako bi pružila podršku proruskim sepratistima koji se bore protiv Vladinih snaga, prenosi Hina.

“Nastavlja se razmještanje vojne opreme i ruskih plaćenika na bojnim poljima”, rekao je u petak vojni glasnogovornik Andrij Lisenko govoreći o prekograničnom upadu.

Specijal: Kriza u Ukrajini

“Dovoljno je reći da imamo nesuglasica oko nekih činjenica na terenu u pogledu Ukrajine. Saglasili smo se razmijeniti neke informacije u pogledu toga. Također smo se saglasili da je ovo među nama dijalog koji će se nastaviti”, kazao je Kerry novinarima u Pekingu.

“Odabiri koje napravi Rusija odredit će što će se dugoročno dogoditi u pogledu sankcija”, kazao je Kerry, dodajući da se nada da će opstati sporazum o prekidu vatre u Ukrajini.

Kerry se ranije tokom dana susreo s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u Pekingu uoči početka azijsko-pacifičkog samita o ekonomskoj saradnji.

Smrtonosni sukobi

Ukrajinske vlasti izvijestile su u subotu da je u na istoku zemlje posljednja 24 sata ubijen ukrajinski vojnik, dok je 17 ljudi ranjeno, među kojima dvoje civila.

Ukrajinska vojska izvijestila je da je od snajperskog hica na aerodromu u Donjecku smrtno stradao jedan vojnik, a još 15 vojnika je ranjeno u odvojenim incidentima.

Glasnogovornik vojske za AFP je rekao da su u subotu ujutro žestoko bombardirani položaji ukrajinskih vojnih snaga blizu Mariupolja, strateški važne luke pod kontrolom Vlade.

Općinske vlasti u Donjecku objavile su i da je u napadima tokom noći ranjeno dvoje civila, a do jutra su pucnjava i granatiranje prestali, javlja AFP.

Optužbe pobunjenika

Izvještaj o novom ruskom kretanju preko granice uslijedilo je nakon optužbe proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini da su Vladine snage pokrenule novu ofanzivu, što je Kijev odmah demantirao.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u petak je ustvrdio da je njegova zemlja suočena s mogućnošću porasta nasilja nakon što je iz Rusije u Ukrajinu prešao novi konvoj oklopnih vozila, javljaju agencije.

Konvoj je “brutalno kršenje međunarodnog prava”, zbog kojeg će biti otežano postizanje mirnog rješenja, rekao je Porošenko njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u telefonskom razgovoru, kako je saopćeno iz njegovog ureda.

Rusija je ovog mjeseca u Ukrajinu već poslala dva konvoja pomoći koje nisu pregledali ukrajinski carinici, saopćio je OSCE.

I iz sjedišta NATO-a u Briselu objavljeno je da je primjeno povećanje broja ruskih vojnika i količine opreme duž granice s Ukrajinom.

“Svjesni smo izvještaja o tome da ruski vojnici i tenkovi prelaze granicu s Ukrajinom i proučavamo ih. Možemo potvrditi da je nedavno došlo do povećanja broja ruskih vojnika i količine opreme duž istočne granice Ukrajine”, rekao je neimenovani oficir NATO-a.

“Potvrde li se prelasci u Ukrajinu, to će biti novi dokaz ruske agresije i direktne uključenosti u destabiliziranje Ukrajine”, dodao je on.

Sporadično nasilje nastavilo se nakon sklapanja primirja 5. septembra, a sukobima je izgubilo život blizu 4.000 ljudi.

Međutim, izgleda da je primirje posebno krhko ove sedmice, jer se separatisti i Vlada u Kijevu međusobno se optužuju za nasilje, nakon što su održani izbori u nedjelju u separatističkim regijama.

Izvor: Al jazeera i agencije