Razgovori dvije Koreje o smirivanju tenzija

Južnokorejski zvaničnici najavili su u subotu da će održati razgovore sa zvaničnicima iz Sjeverne Koreje o situaciji na Korejskom poluotoku, u nastojanju da smire tenzije.

Sastanak će biti održan u pograničnom selu Panmunjom, 30 minuta poslije krajnjeg roka, koji je Pjongjanga dao Seulu da demontira zvučnike koji emitiraju “antisjevernokorejsku propagandu”, prenijela je agencija AP.

Južnu Koreju predstavljat će savjetnik predsjednika za nacionalnu sigurnost Kim Kwan-jin i ministar za ujedinjenje Hong Yong-pyo, dok će sjevernokorejsku stranu predstavljati visoki zvaničnici Hwang Pyong So-so i Kim Yang-gon.

Reporter Al Jazeere Harry Fawcett, koji izvještava iz Seula, rekao da je Pjongjang naredio da se zvučnici sklone do subote u 5:00 sati po lokalnom vremenu (9:30 sati po srednjeevropskom vremenu), ali da Južna Koreja do sada nije ništa uradila po tom pitanju.

Dogovor za održavanje razgovora dolazi usred velikih tenzija i razmjene artiljerijske vatre prije dva dana.

‘Koreje na ivici rata’

Sjeverna Koreja saopćila je u subotu da je spremna ući u “totalni rat” kako bi se odbranila, u trenutku zaoštravanja odnosa s Južnom Korejom.

Ministarstvo odbrane u Pjongjangu uputilo je ovo upozorenje, još jednom tvrdeći da ta zemlja nije izazvala razmjenu vatre s Južnom Korejom, optuživši Seul da fabricira informacije da je Sjeverna Koreja pucala prva.

Trenutna situacija dospjela je na ivicu rata i sada se teško može kontrolirati, navode u Sjevernoj Koreji.

U odgovoru na poziv Kine na uzdržanost obje strane, Sjeverna Koreja poručuje da je “uzdržanost vježbala decenijama” i dodaje da “sada ničije poruke o uzdržanosti ne mogu staviti situaciju pod kontrolu”, navodi agencija Yonhap.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un naložio je vojsci da od subote poslije podne po lokalnom vremenu pređe na nivo pune borbene gotovosti, navodeći da je zemlja u “poluratnom stanju”.

Sjeverna Koreja upozorila je u subotu u Ujedinjenim narodima da će pokrenuti “vrlo jaku vojnu protuakciju” ako Južna Koreja ne prekine sa svojom propagandom.

Zamjenik predstavnika Pjongjanga u UN-u An Myong Hun rekao je novinarima da će, ako Južna Koreja ne odgovori na ulimatum Sjeverne Koreje, njen vojni odgovor biti neizbježan i veoma jak.

‘Objava rata’

Sekretar Centralnog komiteta sjevernokorejske Radničke partije Kim Yang-gon poslao je pismo Vladi u Seulu, u kojem navodi da južnokorejsko emitiranje poruka predstavlja objavu rata, ali je dodao da je Sjeverna Koreja “spremna ponuditi izlaz iz spora kako bi se razriješila aktuelna situacija i poboljšali odnosi”.

“Situacija na Korejskom poluotoku je na ivici rata”, upozorio je An i optužio Sjedinjene Američke Države i Seul za provokacije i širenje lažnih tvrdnji da Sjeverna Koreja stoji iza posljednjih eksplozija i granatiranja.

Do zaoštravanja stanja došlo je u četvrtak, nakon razmene artiljerijske vatre između dvije Koreje u zapadnom dijelu demilitarizirane zone.

Seul tvrdi da je vatra prvo otvorena iz Sjeverne Koreje po megafonima koje Južna Koreja koristi za antikomunističku propagandnu kampanju na granici, što Pjongjang poriče.

Generalštab Narodne armije Sjeverne Koreje predao je Suelu saopćenje u kojem se daje rok od 48 sati do 22. augusta za demontažu razglasa koji se koristi za utjecaj na sjevernokorejske vojnike i prekid psihološkog rata, jer će u protivnom početi “snažna vojna dejstva”, podsjeća Yonhap.

Izvor: Al Jazeera i agencije