Oglasi

Raste podrška mornaričkoj misiji u Hormuškom moreuzu

Velika Britanija je Evropskoj uniji predložila misiju, koja bi za cilj imala osiguranje mirnog prolaza plovila kroz Hormuz.
Hormuzom prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putemReuters - Ilustracija

Francuska, Italija, Nizozemska i Danska izrazile su potporu mornaričkoj misiji u Hormuzu, predvođenu europskim državama, potvrdili su neimenovani europski diplomati.

Velika Britanija je visokim dužnosnicima Europske unije predložila misiju, koja bi za cilj imala osiguranje mirnog prolaza plovila kroz Hormuški tjesnac, navodi Reuters.

Kako se navodi, službeni London ne želi da se u misiju izravno miješaju EU, NATO ili SAD.

Španjolska, Švedska, Poljska i Njemačka su također pokazale interes za formiranje mornaričke misije, navodi Reuters.

Napetosti između Irana i SAD-a

Hormuškim tjesnacom prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem.

Iran je zbog napetosti sa SAD-om, koji mu je obnovio sankcije, već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz.

Odnosi između Washingtona i Teherana pogoršali su se prošle godine kad je američki predsjednik Donald Trump odbacio međunarodni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa i uveo sankcije protiv Irana koje su naštetile ekonomiji te zemlje.

Izvor: Agencije

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.