Rast terorističkih napada u svijetu

U Iraku je bilo najviše ubijenih u 2013. godini (EPA)

Broj ljudi ubijenih u oružanim napadima skočio je za 61 posto prošle godine, na rekordnih 18.000 širom svijeta, objavljeno je u utorak u izvještaju o globalnom indeksu terorizma australskog Instituta za ekonomiju i mir (IEP).

Četiri grupe koje su aktivne u Siriji, Afganistanu, Pakistanu i Nigeriji odgovorne su za dvije trećine napada i golemu većinu ubijenih, navodi se u izvještaju.

Strahuje se da bi podaci za 2014. godinu mogli biti još porazniji zbog eskalacije nasilja na Bliskom istoku i u Nigeriji.

Četiri najaktivnije oružane grupe su Islamska država Irak i Levant (ISIL), nigerijski Boko Haram, pakistanski i afganistanski talibani, te međunarodna mreža Al-Kaida.

Protiv zapadnog obrazovanja

Osnivač IEP-a Steve Killelea rekao je da su pripadnici oružanih grupa posebno gnjevni zbog širenja zapadnjačkog obrazovanja.

“To svaki pokušaj društvene mobilizacije da ih se zaustavi čini posebnom teškim – to ih samo još više razljuti”, dodaje Killelea.

Pet najviše pogođenih zemalja su Irak, Afganistan, Pakistan, Nigerija i Sirija.

U Evropi je najpogođenija Rusija, na 11. mjestu ukupno, a slijede Velika Britanija (27. mjesto) i Grčka, koja je 32.

Broj ubijenih je u 2013. bio za 61, a broj napada za 44 posto veći nego prethodne godine. Broj smrti u takvim napadima sada je peterostruko veći nego 2000. godine. 

Izvještaj IEP-a pokazuje da je u 60 posto napada korišten eksploziv, u 20 posto vatreno oružje, a u 10 posto radilo se o napadima hladnim oružjem ili podmetanjem požara. Samo pet posto svih napada bili su samoubilački.

U izvještaju stoji da je 80 posto oružanih grupa koje su prestale sa svojim aktivnostima od 2000. godine to učinilo nakon pregovora. Samo ih je 10 posto ostvarilo svoje ciljeve, a sedam posto uništeno je vojnom akcijom.

Indeks IEP objavljuje se od 2012. i koristi se podacima Globalne terorističke datoteke s američkog univerziteta Maryland, a proučava razvoj terorističkih napada u 162 zemlje od 2000. godine.

Izvor: Agencije